Latvijas Infektoloģijas centrā noņemta šogad pirmā cilvēkam piesūkusies ērce, informēja centra direktore profesore Baiba Rozentāle.
"Cilvēks, kuram ērce bija piesūkusies, ir no Cēsu puses un viņš ir vakcinējies pret ērču encefalītu. Vai šī ērce būs inficēta ar ērču encefalīta vīrusu, to mēs pēc kukaiņa laboratoriskajām pārbaudēm uzzināsim tuvākajās dienās. Parasti ērces mostas marta beigās, kad gaisa temperatūra sasniedz +5 grādus. Taču šis gadījums netieši liecina, ka ērču aktivitātes sezona šogad sākusies krietni agrāk", stāstīja profesore Baiba Rozentāle.

Ja pacients ir inficējies ar ērču encefalītu, laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei, vidēji ir 7-14 dienas. Retāk inkubācijas periods ilgst divas dienas, vēl retāk - 30 dienas. Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni.

Pēc 3-5 dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas un turpmākajās 4-7 dienās cilvēks var justies vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un ir jau daudz izteiktākas. Ja viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējās pilnībā, tad pārējos gadījumos šī bīstamā infekcijas slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem.

Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet pie labvēlīgiem meteoroloģiskiem apstākļiem tā var būt ievērojami garāka. Lai gan vakcinēties var visa gada garumā, tomēr labāk to darīt mēnešos, kamēr ērces vēl nav aktīvas. Poti pret ērču encefalītu iespējams saņemt Latvijas Infektoloģijas centrā, vai jebkurā poliklīnikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!