Pagājušajā nedēļā reģistrēts šogad otrais ērču encefalīta slimnieks. Tā ir kāda sieviete no Madonas rajona, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Sabiedrisko attiecību daļas vecākais speciālists Jānis Ezerlīcis.
Pirmais ērču encefalīta slimnieks tika reģistrēts aizpagājušajā nedēļā. Tas bija kāds pieaugušais no Valmieras rajona, kurš nebija potējies pret ērču encefalītu.

Pagājušajā nedēļā SVA Virusoloģijas laboratorija pārbaudījusi 40 ērces, kas bija piesūkušās cilvēkiem. Desmit no tām konstatēta ērču encefalīta klātbūtne. Sešas no tām bijušas piesūkušās pieaugušajiem, četras - bērniem, no kuriem viens ir bijis vakcinēts pret ērču encefalītu.

Ērces cilvēkiem piesūkušās dažādos Latvijas rajonos, taču visvairāk - četras no desmit ērcēm, kurās konstatēta ērču encefalīta klātbūtne, piesūkušās Rēzeknes rajonā.

SVA iesaka pārbaudīt savu ķermeni, vai uz tā nav ērces pēc uzturēšanās ārpus mājas. Ezerlīcis atgādināja, ka ērces sastopamas ne tikai meža biezokņos, bet arī pļavās, pilsētas parkos un dārza krūmos. Kā ērcēm piesātinātu vietu Rīgā speciālists minēja Mežaparku un Biķernieku mežu, taču piesardzību vēlams ievērot arī pēc citu pilsētas parku apmeklējuma.

Ērču encefalīta inkubācijas periods ilgst no 3 līdz 28 dienām, vidēji - 7 līdz 14 dienas. Slimība sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem - nespēku, stiprām galvassāpēm, paaugstinātu ķermeņa temperatūru, kakla stīvumu, muskuļu un locītavu sāpēm, reizēm arī acu sāpēm, iespējami arī gastrointestinālie traucējumi atgādina SVA

Iepriekšminētie simptomi ilgst no vienas līdz astoņām dienām vai arī ilgāk, ja izveidojas komplikācijas. Ja slimība ir vieglā formā, tad pēc šīs stadijas seko izveseļošanās.

Ērču encefalīta diagnozi apstiprina ar specifisko antivielu noteikšanas metodi. Slimību pārslimojušie parasti iegūst imunitāti visai dzīvei.

SVA norāda, ka labākais profilakses līdzeklis pret šo slimību ir vakcinācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!