Septembra sākumā stāsies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par stacionārās medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu bērniem, kas paredzot pārtraukt rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu SIA rehabilitācijas centra “Krimulda” un SIA “Balt Aliance” jeb rehabilitācijas centrā “Baltezers”.

Kā norāda rehabilitācijas centru pārstāvji, “Krimulda” un SIA “Balt Aliance” pagājušajā nedāļā uz tikšanos ir aicinājis veselības ministri Baibu Rozentāli, lai izvērtētu iespējas saglabāt bērnu invalīdu rehabilitācijas pakalpojumu. Atbilde no ministres nav saņemta. Tāpat šonedēļ tika nosūtīta oficiāla atbalsta vēstule premjeram Valdim Dombrovskim. Vēstulē tika pausts atbalsts ministru prezidenta nostājai, - ka veselības jomā ir jāmazina administratīvās izmaksas, tā vietā, lai pilnībā atņemtu līdzekļus pacientu rehabilitācijai.

Rehabilitācijas centros uzsākta parakstu vākšana pret bērnu rehabilitācijas pakalpojumu likvidāciju.

Rehabilitācijas centru pārstāvji norāda, ka jau šobrīd Latvijā bērniem rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība ir piecas reizes zemāka nekā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Par veselības aprūpes nākotnes plānošanas stratēģiju atbildīgās amatpersonas vēlas veikt izmaiņas, kas negatīvi skars tūkstošiem Latvijas bērnu invalīdu, liedzot tiem iespēju saņemt nepieciešamo veselības aprūpi. Līdz šim Veselības ministrija uzsvēra, ka, samazinoties veselības aprūpes budžeta kopējam apjomam, bērnu veselības aprūpes pakalpojumu grozs netiks skarts un kvalitāte netiks samazināta, taču plānotais samazinājums ir 100%, norāda rehabilitācijas centros.

SIA rehabilitācijas centrs “Krimulda” ir vienīgais centrs Latvijā, kas nodrošina ortopēdiskās saslimšanas – osteohondropātijas ārstēšanu. Savukārt SIA “Balt Aliance” ir vienīgais rehabilitācijas centrs Latvijā, kur iespējams ārstēties bērniem ar bronhiālās astmas saslimšanu. Bez specifiskās medicīniskās rehabilitācijas, šajos centros tiek nodrošināti virkne citu bērnu invalīdu veselībai svarīgu rehabilitācijas programmu.

Vidēji gada laikā stacionāro rehabilitācijas kursu SIA “Balt Aliance” saņēma ap 1000 bērnu (2008. gadā – 1234) un rehabilitācijas centrā “Krimulda” – ap 500 bērnu (2008. gadā – 569).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!