Foto: Publicitātes attēli

Finanšu ministra Jāņa Reira ( V) ārštata padomnieks Jānis Dambītis ieguvis ekskluzīvas iespējas apmeklēt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēku Talejas ielā, kur drošības nolūkos ir visai specifisks caurlaides režīms, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Dambītis finanšu ministru konsultē ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumos. Reirs telefonsarunā "de facto" paskaidrojis, ka Dambītis "ir ārštata padomnieks un tiek piesaistīts pēc nepieciešamības." Taču uzreiz pat nevar nosaukt, kad pēdējoreiz tāda nepieciešamība ir bijusi.

Lai arī formāli šķiet, ka šāda ārštata padomnieka ietekme uz jomu, kas saistīta ar VID darbu, ir minimāla, taču "de facto" uzsver: kļuvis zināms kāds fakts, kas liek to apšaubīt.

"de facto" vēsta, ka Dambītim ar finanšu ministra gādību sarūpēta caurlaide, kas ļauj jebkurā brīdī apmeklēt VID ēku. Turklāt, pēc "de facto" rīcībā esošās informācijas, sākotnēji izsniegtā caurlaide, kas netraucēti ļāva tikt līdz VID vadītājai un vietniekiem, vēlāk papildināta ar iespēju apmeklēt gan Finanšu policijas pārvaldi, gan Muitas policijas pārvaldi.

Dambītis raidījumam atzinis, ka caurlaide atvieglojot viņa darbu, taču viņš uzreiz nav nosaucis konkrētus ārštata padomnieka darbus, kuru dēļ nepieciešams brīvi apmeklēt šo iestādi.

Reirs gan caurlaides piešķiršanu komentējis izvairīgi, sakot: "Man nav informācijas, kā šajā gadījumā tika organizēts darbs. (..) Es taču neorganizēju pielaižu sistēmu".

"De facto" gan norāda, ka raidījumam ir zināms - ministrs bija informēts par caurlaides organizēšanu. Jaunuzceltajā ēkā ir īpašs drošības režīms, kas neļauj tajā brīvi pārvietoties bez noteikta veida caurlaidēm.

VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis raidījumam atzinis, ka Dambītis pie viņa pēdējā gada laikā atnāk "ļoti reti, varbūt vienu reizi mēnesī". Apmeklējuma iemesls esot "aplokšņu algu pants", par ko runāts vairākas reizes. Savukārt Dambītis raidījumam noliedzis, ka būtu strādājis pie likumdošanas grozījumiem.

Dambītis ir ne tikai Čerņecka draugs un bijušais kursabiedrs, bet ir arī cieši saistīts ar partiju "Vienotība" un sadarbojies ar šīs partijas politiķiem jau drīz pēc tajā ietilpstošā "Jaunā Laika" dibināšanas.

Savu karjeru viņš sācis kā Einara Repšes padomnieks - gan kā premjera, gan aizsardzības ministra, gan finanšu ministra. Vēlāk Dambīti "mantojuši" arī nākamie finanšu ministri. Līdz Andris Vilks viņu pārcēlis no štata par ārštata padomnieku. Tas sakritis ar brīdi, kad par Dambīša iespējamo ietekmi tiesībsargājošās struktūrās parādījās neglaimojošas publikācijas, atgādina raidījums.

Dambītis raidījumam atzinis, ka viņa pienākumos ietilpstot "piemēram, sadarbība ar citām tiesībaizsardzības iestādēm, ja ir iespējams kāds uzlabojums, ir iespējams kaut ko ieteikt ministram. (..) Piemēram, sadarbība ar Drošības policiju. Arī. Tai skaitā. Manā skatījumā tā sadarbība ir laba".

Pēc Reira teiktā, Dambītis strādājis pie ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumiem un koordinējis sadarbību ar VID. Reirs gan nav spējis nosaukt precīzus, ikdienā veicamus uzdevumus, kas būtu jādara viņa padomniekam: "Es vēlreiz saku - viņš ir ārštata padomnieks, un pēdējo mēnešu laikā mums nav bijuši jautājumi, kas būtu risināmi, es nevaru atcerēties. Jo uzsākoties budžeta procesam, finanšu ministram pārējie jautājumi nav prioritāri".

Dambītis kā finanšu ministra ārštata padomnieks par padomiem atlīdzību nesaņem. Viņam nav arī amatpersonas statusa un nav jāiesniedz valsts amatpersonas deklarācija, taču viņam ir pielaide darbam ar valsts noslēpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!