Foto: DELFI/LETA
Latvijas Reklāmas asociācijas (LRA) Ētikas padome atzinusi, ka ar saldējuma "Pols" reklāmas saukli "Raimonda Pola jaunās dziesmas" nav pārkāpts asociācijas ētikas kodekss, portāls "Delfi" uzzināja asociācijā.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā portāls "Delfi" vērsa uzmanību uz savdabīgo reklāmas risinājumu saldējumam "Pols", kura jaunais paveids reklamēts ar saukli "Raimonda Pola jaunās dziesmas".

To, vai vēstījums pārkāpj ētikas normas, šonedēļ izvērtēja LRA.

Lai gan pats komponists Raimonds Pauls par saldējuma reklāmu teica, ka "ne par ko vairs nebrīnās" un nebija noskaņots censties pierādīt sava vārda nesaskaņotu izmantošanu, saldējuma reklāmā pārkāpumu saskatīja izdevējkompānijas "MicRec" vadītājs Guntars Račs, kurš administrē visus reklāmas darījumus, kas saistīti ar Maestro daiļrades izmantojumu.

Saldējumu "Pols" ražo uzņēmums "Food Union", bet reklāmu realizēja aģentūra "Vuca". Račs administrē visus reklāmas darījumus, kas saistīti ar Maestro daiļrades izmantojumu, taču saldējuma reklāmas kontekstā neviens ar izdevējkompāniju nebija sazinājies. Jau pēc izskanējušā skandāla Račs portālam "Delfi" pauda, ka notiek rakstiskas sarunas ar "Food Union", taču par to rezultātu vairs neinformēja.

Reklāma tika vētīta arī LRA Ētikas padomē.

Asociācijas vadītāja Baiba Liepiņa portālam "Delfi" uzsvēra, ka LRA Ētikas padome nav reklāmas nozari uzraugošā iestāde, kā arī tai nav piešķirta kompetence veikt Reklāmas likuma vai citu saistošu likumu normu interpretāciju, jebkuri jautājumi vienmēr tiek izvērtēti tikai un vienīgi no ētikas perspektīvas, tostarp reklāmas nozares attīstības interešu kontekstā, nevis no juridiskā aspekta.

LRA Ētikas padome, kurā ir septiņi locekļi, nolēma, ka ar saldējuma saukli "Raimonda Pola jaunās dziesmas" nav pārkāpts Ētikas kodekss. "Pola" realizēto kampaņu LRA Ētikas padomē izvērtēja Baiba Liepiņa, Ieva Goldberga, Linda Bīriņa, Valdis Melderis, Kristīne Kalniņa-Ūsele, Linda Saulīte un Varis Lāzo.

Vienlaikus padome vērsusi reklāmas profesionāļu uzmanību uz to, ka tādu reklāmu, kas var veidot asociācijas ar kādu sabiedrībā zināmu personu un/vai šīs personas radošo darbu, izstrādāšanas gaitā, būtu jāvērtē ētikas jautājumi un jāpanāk, ka reklāmas ir cieņpilnas.

"Attīstot idejas un izstrādājot risinājumus, radošajām komandām ir jāapzinās riski, saistot zīmolu ar sabiedrībā zināmu personu veidā, kas konkrētajai personai var nebūt ne vēlams, ne pieņemams, un šādi risinājumi būtu rūpīgi jāapdomā, izvērtējot tos primāri no personas un tās labuma perspektīvas.

LRA Ētikas padome īpaši uzsver reklāmdevēja nozīmīgo lomu, apstiprinot reklāmu, un visu citu reklāmā iesaistīto personu lomu reklāmas ceļā pie patērētājiem, tāpēc aicina apspriest ētikas jautājumus ikreiz, kad kādam no reklāmas nozarē iesaistītajam profesionāļiem rodas šaubas par reklāmas ētiku," portālam "Delfi" skaidroja asociācijas vadītāja Liepiņa.

Viņa piebilda, ka asociāciju radīšana, reaģējot uz sabiedrības norisēm, kultūras fenomeniem un sabiedrībā zināmām personām, ir nereti reklāmā pielietots paņēmiens, kura izmantošana parasti tiek uztverta drīzāk kā asprātīgs nekā personu aizskarošs risinājums.

Kā veiksmīgu reklāmu piemērus varot minēt godalgoto "Norwegian Air" kampaņu "Brad Is Single", kas 2017. gadā ieguva prestižā Kannu festivāla godalgas. Tās radošais risinājums radīja nepārprotamas asociācijas ar aktieri Bredu Pitu.
Tāpat līdzīgi bijis ar "LikeFromLeo" kampaņu, kas ieguvusi daudzas starptautiskas godalgas reklāmas festivālos. Šajā kampaņā vienā no vēstījumiem izmantots aktiera Leonardo Di Kaprio vārds.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!