Otrdien Rīgas rajona Aconē darboties sāks Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) jaunais energobloks. Energobloka būvniecības ģenerāluzņēmējs – Spānijas kompānija "Iberdrola Ingenieria" – un dabu pasūtītājs – "Latvenergo" parakstījuši pieņemšanas nodošanas aktu un elektrostacija nodota ekspluatācijā, informēja "Latvenergo" pārstāvis Andris Siksnis.
Līdz ar jaunā 420 megavatu (MW) energobloka pabeigšanu, tiks ievērojami paaugstināta TEC-2 energoefektivitāte, samazinot Latvijas energoatkarību par 30%. Jaunā energobloka darba uzsākšana mazinās nepieciešamību pēc elektroenerģijas importa par vidēji 1400 gigavatstundu gadā.

Dēļ efektīvākas kurināmā izmantošanas jaunais energobloks uz vienu siltuma vienību saražos trīs reizes vairāk elektroenerģijas, reizē līdz minimumam samazinot stacijas kaitīgo ietekmi uz vidi. TEC-2 elektriskā jauda pieaugs no esošajiem 330 MW līdz aptuveni 600 MW.

Jaunā energobloka būvniecība uzsākta 2006. gada 13. septembrī un tas uzskatāms par lielāko industriālā objekta investīciju projektu Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas, kā arī modernāko koģenerācijas stacijas projektu Baltijas reģionā. Projekta kopējās būvniecības izmaksas ir 178 miljoni eiro. Būvniecības darbu ģenerāluzņēmējs bija Spānijas kompānija "Iberdrola", savukārt tehnisko specifikāciju būvniecības konkursam sagatavoja Šveices uzņēmums "Colenco Power Engineering".

Ņemot vērā jaunā energobloka vajadzībām piegādājamo komponenšu apmērus, turbīnas un ģeneratora transportēšanai tika veltīti nopietni sagatavošanās darbi. Turbīnas un ģeneratora nogādāšanas plāna izstrāde ilga vairākus mēnešus, jo apjomīgo izmēru dēļ (svars 322 tonnas, augstums 11 metri, platums 6 metri) bija nepieciešami nopietna plānošana, lai netiktu traucēta satiksme pilsētu ielās, caur kurām detaļas tika nogādātas.

TEC-2 rekonstrukcija turpināsies arī nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!