Latvijas augstskolu rektori skeptiski vērtē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ideju neieviest dalībmaksu, bet maksas studentiem mācību maksu palielināt aptuveni divas reizes.
Latvijas rektoru padomes priekšsēdētājs un Latvijas Medicīnas akadēmijas rektors Jānis Vētra sacīja, ka ir dzirdējis par šādu ideju, taču nosauca to par utopisku.

Tādā veidā valsts izmantotu augstskolas par sava budžeta pildīšanas mašīnu un lobētu privātās augstskolas, teica Vētra. Viņš uzskata, ka šāda iespēja tomēr netiks pieļauta.

Vētra pauda, ka šobrīd būtu jāievieš studiju līdzdalības maksa, kas nav godīgs princips, tomēr ir vienīgā reālā izeja izglītības finansēšanas sistēmas uzlabošanā.

Līdzīgu viedokli pauda arī Vidzemes augstskolas rektora vietas izpildītājs Gunārs Bajārs.

Viņš uzskata, ka tādējādi aptuveni par 20% varētu samazināties studentu skaits valstī.

Arī šīs augstskolas vadītājs atbalsta dalības maksas ieviešanu. Bajārs atzina, ka šis princips nav īsti korekts, tomēr spētu uzlabot situāciju.

Valdības komiteja pirmdien izskatīs koncepciju par valsts atbalstu augstākās izglītības finansēšanā, kur viens no variantiem paredz neieviest dalībmaksu, bet maksas studentiem mācību izmaksas palielināt aptuveni divas reizes. Tas attiektos uz jauniešiem, kas augstskolās iestātos nākamajā mācību gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!