Foto: Privātā arhīva foto

Lai mazinātu Covid-19 inficēšanās risku, no 12. maija pasažieriem, braucot sabiedriskajā transportā, jālieto mutes un deguna aizsegs, piemēram, sejas maska, respirators, šalle, lakats. Pirmajā dienā, kad šis nosacījums stājies spēkā, lielākā daļa "Rēzeknes satiksmes" autobusu pasažieru to ievēro, novēroja portāls "Delfi".

Līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu uzņēmums SIA "Rēzeknes satiksme" noteica dažādus ierobežojumus – autobusu dezinfekcija, individuālo aizsardzības līdzekļu (IAL) lietošana, instruktāžas, divu metru distances ievērošana u. c., autobusu pasažieriem, lai mazinātu vīrusa Covid-19 izplatības risku.

Arī šobrīd, pēc 12. maija, kad ieviesti jaunie ierobežojumi, Rēzeknes autobusos pasažieriem ir jāievēro jaunie drošības noteikumi epidēmijas laikā. Kontroles pasākumus veic autobusu vadītāji, kuri ir atbilstoši instruēti. Viņu pienākums ir informēt pasažierus par prasību lietot mutes un deguna aizsegus, kā arī vadītāji var atteikt iekāpšanu pasažieriem bez mutes un deguna aizsarglīdzekļiem.

Novērots, ka pirmajā ierobežojumu dienā ne visi pasažieri ir informēti par jaunajiem drošības noteikumiem un, iekāpjot autobusā, ne katrs izmanto sejas aizsargmasku, daudzi pasažieri aizsedz muti ar šalli. Kā portālam "Delfi" stāsta uzņēmuma "Rēzeknes satiksme" pakalpojumu attīstības un pārdošanas vadītājs Viktors Borcovs, sabiedriskā transporta pakalpojumus izmanto dažāda vecuma Rēzeknes iedzīvotāji. Jaunieši pret šo situāciju izturas diezgan vienaldzīgi, bet daudzi iedzīvotāji nav dzirdējuši par jaunajiem ierobežojumiem. Ir jāpaiet kādam laikam, līdz iedzīvotāji pieņems šos ierobežojumus, un pastāvīgi jāinformē autobusu pasažieri.

Sadarbojoties ar Valsts policiju un Rēzeknes Administratīvo inspekciju, uzņēmums plāno šonedēļ sākt informatīvo kampaņu – autobusu pieturās policisti par jauno prasību informēs pasažierus, kā arī brīdinās, ka sejas aizsegus nepieciešams lietot.

Borcovs stāsta, ka pagaidām nav sodīts neviens pasažieris. "Regulāri tiek pārbaudīti video ieraksti no autobusu saloniem par noteikto ierobežojumu un piesardzības pasākumu ievērošanu," piebilst uzņēmuma vadītājs.

"Rēzeknes satiksmes" vadītājs atgādina, ka ierobežojumi ir tikai viens no Covid-19 inficēšanās riska mazināšanas veidiem, viss tiek darīts pasažieru veselības interesēs. Lai mazinātu saslimšanas izplatības risku, nepieciešama ikviena cilvēka iesaiste, tāpēc svarīgi, lai iedzīvotāji pēc iespējas mazāk sociāli kontaktētos un izmantotu sabiedrisko transportu ārkārtējās situācijas laikā tikai tad, ja nav citas alternatīvas.

Borcovs piebilst, ka "iedzīvotāji par ierobežojumiem un prasībām sabiedriskajā transportā tika informēti savlaicīgi. Visa aktuālā informācija izvietota uzņēmuma autobusos, pieturās, uzņēmuma mājaslapā un vietnē "Facebook"".

Rēzekniete Janīna portālam "Delfi" stāsta: "Sabiedriskā transporta pakalpojumus izmantoju divas reizes dienā. Sākumā ļoti negatīvi vērtēju šo situāciju, biju sašutusi. Domāju, ka būs jātērē nauda sejas aizsargmasku iegādei, taču sapratu, ka var izmantot arī lakatu vai šalli. Iekāpjot autobusā, novēroju, ka pasažieri uzvedas saprotoši un cenšas izmantot aizsargmaskas. Uzzināju, ka daudzi iedzīvotāji vispār nezina par šiem ierobežojumiem."

"Sākoties epidēmijai, pieprasījums pēc pakalpojumiem nav īpaši samazinājies," piebilst "Rēzeknes satiksmes" vadītājs, "salīdzinot autobusu izpildītos reisus šā gada pirmajos divos mēnešos (23 448 reisi) ar reisu skaitu, kas veikti pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas – martā un aprīlī (23 777), izmaiņas ir minimālas, savukārt apkalpoto pasažieru skaits ir samazinājies par 40% – janvārī un februārī apkalpoti 513 107 pasažieri, martā un aprīlī – 305 293 pasažieri."

Jau vēstīts, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. Covid-19 ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. Covid-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Ārkārtējo situāciju slimības izplatības mazināšanai valdība izsludināja 12. martā, nosakot virkni ierobežojumu. Tie nedaudz mīkstināti valdības ārkārtas sēdē 7. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!