Foto: DELFI
Gatavībā reaģēt uz jebkādiem attīstības scenārijiem, sestdien, 28. maijā, Uzvaras parkā pulcējās plaši policijas spēki, novēroja portāls "Delfi".

Pēc pulksten 12.30 policija Uzvaras parkā aizturēja sievieti.


Kā mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēsta Valsts policija (VP), neilgi pirms pulksten 13 Uzvaras parka apkārtnē aizturētas divas personas. Abas atteikušās atklāt savu identitāti, tāpēc nogādātas policijas iecirknī.

Visā parka teritorijā vērojami plaši Valsts policijas spēki, gan arī Rīgas pašvaldības policija. Tāpat vērojamas arī amatpersonas ar dienesta suņiem.

Ap pulksten 12 parkā bija sanākuši ap padsmit cilvēkiem, kas šķietami mēģina saprast, vai aizliegtais pasākums notiks vai nē. Lietus dēļ cilvēki stāv zem kokiem, kur nolikti ir arī ziedi un sveces, novēroja portāls "Delfi".

Policija ar sanākušajiem veic pārrunas un mudina doties prom.

Ap pulksten 13 sanākušie bija izklīduši.


Kā pauda VP, netiek izslēgts, ka atsevišķas personas sestdien plāno nesankcionētas aktivitātes, neskatoties uz aizliegumiem doties gājienos vai piketos.

"Policija ir pilnā gatavībā. Strādājam pastiprinātā režīmā un gatavi reaģēt uz jebkuriem attīstības scenārijiem," vēsta VP.

Jau vēstīts, ka Administratīvā rajona tiesa lēma noraidīt Latvijas Krievu savienības (LKS) sūdzību par Rīgas domes lēmumu, ar kuru LKS aizliegts rīkot gājienu pret padomju pieminekļa Pārdaugavā iespējamo nojaukšanu.

Gājiens bija plānots no Uzvaras pieminekļa līdz Brīvības piemineklim.

Partijas pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs pēc tiesas lēmuma pauda, ka plānotais protesta gājiens nenotiks, pulcēties Uzvaras parkā netaisās un aicina to nedarīt arī citiem.

Partija meklēs citas iespējas, kā paust savu protestu, informēja Mitrofanovs.

Jau iepriekš ziņots, ka VDD, izvērtējot informāciju un ņemot vērā identificētos riskus, Rīgas pašvaldībai ieteica nesaskaņot 28. maijā LKS iecerēto akciju, kurā plānots protestēt pret padomju pieminekļa Pārdaugavā iespējamo nojaukšanu.

Kā informēja VDD, informācijas analīze liecina, ka pieteiktā gājiena norise turpinātu vairot apdraudējumu demokrātiskajai valsts iekārtai, demokrātijas pamatprincipiem, nacionālās drošības interesēm, kā arī veicinātu sabiedrības šķelšanās tendenci.

LKS vēlējās 28. maijā rīkot protesta gājienu no Uzvaras parka līdz Brīvības piemineklim, lai protestētu pret plānoto padomju pieminekļa nojaukšanu.

Pirmo protesta akciju LKS bija plānojusi sarīkot jau 13. maijā - dienā, kad Rīgas dome lēma par padomju pieminekļa Pārdaugavā nojaukšanu. Arī toreiz VDD ieteica pasākumu nesaskaņot, ko Rīgas dome arī izdarīja. LKS atteikumu apstrīdēja tiesā, taču Administratīvajā rajona tiesā zaudēja.

Pilns spriedums par 13. maija tiesas lēmumu būs pieejams jūnija sākumā, pēc kura LKS varēs to pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!