Aizsardzības ministrs Einars Repše parakstījis pavēli par Zemessardzes Studentu bataljona atjaunošanu, kurā nacionālo bruņoto spēku komandierim tika uzdots izveidot bataljonu no akadēmiskā personāla. Taču dažas dienas pēc pavēles parakstīšanas tā tika atcelta, raksta “Neatkarīgā Rīta avīze”.
Pavēlē bija teikts, ka bataljona sastāvs jākomplektē “tikai no akadēmiskā personāla” – no augstskolu mācību spēkiem.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris admirālis Gaidis Zeibots laikrakstam atzina, ka10.augustā parakstītā pavēle pagājušo piektdien ir atcelta. Zeibots sacīja, ka “acīmredzot šādu lēmumu ministrs pieņēmis pēc tam, kad es viņam izskaidroju dažus aspektus. Šodien ar prieku novizēju pavēles atcelšanu.” Viņš atturējās laikrakstam komentēt, kādēļ šāda pavēle vispār tapusi.

Pavēlē NBS komandierim tika uzdots “atjaunot Studentu bataljonu kā patstāvīgu vienību (atkarībā no štata kā bataljonu vai rotu) un piešķirt tam iepriekšējo nosaukumu; vienību komplektēt tikai no akadēmiskā personāla”. Saskaņā ar Augstskolu likumu akadēmiskais personāls ir profesori, asociētie profesori, docenti, vadošie pētnieki, lektori, pētnieki, asistenti.

Laikraksta aptaujātie mācībspēki pauduši izbrīnu par šāda bataljona veidošanu. Asociētais profesors ārlietu ministrs Artis Pabriks teica, ka viņš, protams, ir gatavs “daudz ko darīt dzimtenes labā, bet man kā ārlietu ministram vispirms jāizvērtē Repšes pavēles atbilstība NATO aizsardzības plāniem.”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!