Foto: DELFI
Gaidāmā mājokļa nodokļa ieviešana un likme 0,1% apmērā no kadastrālās vērtības ir politisks kompromiss, kas ir dominējis par ekonomisko loģiku, trešdienas vakarā atzina finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Taču, kā viņš atzīmēja, valdība ir spējusi vienoties par šādu mājokļa nodokļa modeli, un sarunas par to ir bijušas smagas. Repše, tāpat kā vēl vairāki diskusijas dalībnieki, atzina, ka mājokļus, jo sevišķi lielākos no tiem, varēja aplikt ar lielāku nodokli.

Mājokļa nodokļa sociālo taisnīgumu apšaubīja arī citi diskusijas dalībnieki. To vidū koalīcijā ietilpstošo partiju "Pilsoniskā savienība" un "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" pārstāvji - attiecīgi Ģirts Valdis Kristovskis un Gaidis Bērziņš. Otrais no viņiem pat solīja valdībā ierosināt progresīva mājokļa nodokļa ieviešanu.

Taču, kā atzina Valsts Ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Dzintars Jakāns un Latvijas Pašvaldību Savienības līderis Andris Jaunsleinis, šobrīd ir pārāk vēlu domāt par progresīva mājokļa nodokļa ieviešanu. Jaunsleinis atzina, ka arī viņš apšauba šī nodokļa taisnīgumu, jo, akceptējot raidījuma vadītāja izteikto apgalvojumu, obligātais minimālais maksājums piecu latu apmērā ir vairāk nekā 0,1% no kadastrālās vērtības. Tādējādi būs vēl lielāks spiediens uz mazāk turīgajiem iedzīvotājiem. Taču šobrīd ir pārāk vēlu ieviest sistēmu, kas palīdzētu administrēt progresīvas mājokļa nodokļa likmes. Lai ieviestu progresīvu mājokļa nodokli, to vajadzēja izstrādāt agrāk. Tam piekrita arī Jakāns, norādot, ka šobrīd ir jāievieš visvienkāršākā un vieglāk administrējamā sistēma.

Savukārt Tautas partijas Saeimas deputāts Vents Armands Krauklis pirmdien koalīcijā apstiprināto mājokļa likmi 0,1% apjomā atzina par "taisnīgu kompromisu". Pēc viņa vārdiem, kadastrālā vērtība Latvijā atšķiras pat 8000 reižu, tādēļ arī likme 0,1% apmērā ir atzīstama.

Vēstīts, ka mājokļa nodokļa likme, ko apstiprināja koalīcija, ir 0,1% no kadastrālās vērtības. Par to ceturtdien būs arī jālemj valdībai.

Mājokļa nodoklis jau pāris mēnešus ir valdības dienas kārtībā. Saeima iepriekš neakceptēja nodokļa ieviešanu 0,2% apjomā un rīkojās pretēji līgumam ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!