Aizsardzības ministrs Einars Repše parakstījis pavēli par Zemessardzes (ZS) Studentu bataljona (StBN) atjaunošanu un uzdevis Nacionālo Bruņoto spēku komandierim izvērtēt iespējas piešķirt bataljonam jaunas telpas ar ieroču, munīcijas, ekipējuma un transporta novietnēm, informēja Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta direktora pienākumu izpildītāja Anda Baraškina.
Aizsardzības ministra pavēlē Nacionālo bruņoto spēku komandierim tiek uzdots atjaunot studentu bataljonu kā atsevišķu vienību, jo tai pagājušā gadā tika pievienots reorganizētais ZS 13.kājnieku bataljons.

Iepriekš Repšes pavēlē bija uzdots atjaunot Studentu bataljonu, nosakot, ka tā sastāvā būs tikai akadēmiskais personāls – augstskolu mācībspēki. Taču drīz pēc šīs pavēles izdošanas tā tika precizēta.

StBN personāla apmācības notiek vienu reizi mēnesī sestdienās un svētdienās no marta līdz oktobrim. Katrā no tām piedalās vismaz 40 zemessargi, savukārt rudenī tiek plānotas arī kopīgas lielākas mācības. Mācību laikā zemessargi apgūst likumus un reglamentus, objektu apsardzes un aizsardzības iemaņas, sakarnieku specialitāti, kā arī izlūku vada mācības ar izdzīvošanu un kaujas šaušanu.

Studentu bataljonā ir studējošās un akadēmiskās vides pārstāvji - 56 zemessargi ir augstskolu pasniedzēji, 49 zemessargi šobrīd studē, bet 301 jau ieguvuši augstāko izglītību.

Studentu bataljona dienestā ir 585 zemessargi, no tiem 251 zemessargi pārstāv veterānu rotas. StBN personālsastāvs ir studenti un pasniedzēji no Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Universitātes, Latvijas Sporta un pedagoģijas akadēmijas, P.Stradiņa universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, kā arī no citām Latvijas augstskolām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!