Einara Repšes jaunveidojamā partija "Jaunais laiks" publiskojusi partijas programmas sadaļu "Bērni un jaunatne", kurā paredzēts valstiski subsidēt jauniešu ģimenes un izskaust netikumus jauniešu sabiedrībā.
Partijas mājas lapā www.jaunaislaiks.lv publicētajā programmas sadaļā norādīts, ka partija vēlas stimulēt jaunu ģimeņu veidošanos un pilnvērtīgu sociālu iekļaušanos sabiedrībā, veicinot iespēju jauniešu ģimenēm iegūt valsts subsidētus kredītus.

Tāpat partija vēlas pārtraukt tabakas un alkohola tirdzniecību ar jaunatni saistītos pasākumos, izskaužot iespēju tos iegādāties 18 gadu vecumu nesasniegušiem jauniešiem. "Jānosaka, ka noteikuma neievērošanas gadījumā tirdzniecības vietai ir anulējama tabakas izstrādājumu un alkohola tirdzniecības licence," pausts programmā.

Partija iecerējusi izstrādāt un īstenot narkomānijas apkarošanas un rehabilitācijas programmas, papildinot pamatskolu un vidusskolu mācību programmas ar obligātām nodarbībām par narkomānijas, alkoholisma un seksuāli transmisīvo slimību jautājumiem.

Partija vēlas stiprināt sadarbību starp augstskolām un Aizsardzības ministriju, radot vairāk iespējas studējošajai jaunatnei apgūt militārās pamatzināšanas studiju procesā. Partija uzskata, ka militārais dienests armijā būtu būtiski uzlabojams, sabalansējot tā ilgumu ar piešķirto finansējumu uz vienu personu un nodrošinot, ka jaunietis gūst labas militārās zināšanas un fizisko sagatavotību.

"Jaunais laiks" uzskata, ka jānodrošina skaidra un pastāvīga jaunatnes garīga un fiziska attīstība, radoša izaugsme un iniciatīvu veicinoša un stimulējoša kopējā izglītības sistēma. "Jāizveido un jāīsteno bērnu un jaunatnes aizsardzības programma, ierobežojot to sociālo degradāciju - cīnoties pret alkoholismu, narkomāniju, noziedzību, neizglītotību un neaizsargātību bērnu un jaunatnes vidū," pausts partijas programmā.

Partija arī vēlas "būtiski paaugstināt" jaunatnes lomu lēmumu pieņemšanā, ieviešot sistēmu, ka neatkarīgi no institūcijas - skolā vai Saeimā -, kurā tiek pieņemts jaunatnes intereses tieši skarošs lēmums, tiek uzklausīts un respektēts konkrēto jauniešu vai tos pārstāvošo organizāciju viedoklis un ekspertu rekomendācijas.

"Jaunais laiks" solās ieviest vienotu un skaidru eksaminācijas sistēmu vidusskolās un augstskolās, veicināt bērnu un jaunatnes iniciatīvas, kultūras, sporta un interešu izglītības centru attīstību ārpus pilsētām.

Partija vēlas dot iespēju ar tiešu valsts vai pašvaldības atbalstu talantīgiem bērniem un jauniešiem attīstīt savas spējas un talantus, kā arī stimulēt augstskolas sociāli palīdzēt jauniešiem, kuri ir bāreņi, no maznodrošinātām ģimenēm un ar īpašām vajadzībām.

"Īpašu uzmanību veltīsim bērnu un jauniešu ar speciālajām vajadzībām pilnvērtīgas integrācijas iespējamībai sabiedrībā, pirmkārt, nodrošinot vides pieejamību," teikts programmā.

Partija uzskata, ka jārada priekšnosacījumi, lai jaunatnei pēc izglītības iegūšanas būtu perspektīvi nākotni saistīt ar savu dzimto pagastu, pilsētu vai novadu. Šī mērķa sasniegšanai jānodrošina darbavietas, kultūrvide un sociālās infrastruktūras attīstība.

Repšes partiju paredzēts dibināt 2.februārī.

Vēl nedibinātā partija pēc pēdējiem reitingiem ir vispopulārākā. Nākamajās Saeimas vēlēšanās, kas notiks šogad rudenī, tai tiek prognozēti panākumi. Partija jau publiskojusi vairākas programmas sadaļas - izglītība, zinātne, veselība, tautsaimniecība, ārpolitika, sociālā drošība un reģionālā politika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!