Foto: LETA

Bijušā iekšlietu ministra Sanda Ģirģena vadītās partijas "Republika" līderi 14. Saeimas vēlēšanās būs brāļi Sandis un Kaspars Ģirģeni, Jevgēnijs Koršenkovs, Normunds Barkāns un Ēriks Pucens, portālu "Delfi" informēja partijā.

Sandis Ģirģens savulaik kandidēja 13. Saeimas vēlēšanas no "KPV LV" saraksta, bet netika ievēlēts, tomēr viņš kļuva par iekšlietu ministru. "KPV LV" pametot Krišjāņa Kariņa vadīto Ministru kabinetu, Ģirģens zaudēja amatu un vēlāk paziņoja par jaunas partijas dibināšanu.

Sandis Ģirģens ir "Republikas" premjera amata kandidāts un Rīgas saraksta līderis. Tāpat "Republikas" Rīgas sarakstā iekļauta Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Sabīne Ulberte, bet ar trešo numuru kandidē biedrības "Kreisie patrioti" priekšsēdētājs Māriņš Krusts.

"Republikas" Rīgas sarakstā iekļauti arī Valsts policijas koledžas, Rīgas Stradiņu Universitātes Juridiskās fakultātes vecākais pasniedzējs Ēriks Treļs, Ekonomikas, investīciju eksperts Mārtiņš Krusts, AS "Rigensis Capital" valdes priekšsēdētājs Armands Šteinbergs u.c.

Vidzemē saraksta galvgalī ir 13. Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens, kā arī "Republikas" valdes loceklis, iepriekš no "KPV LV" uz 13. Saeimu kandidējušais Elviss Ozols un juriste Vita Timermane.

Latgales līderi būs partijas valdes loceklis, bijušais "Rēzeknes satiksmes" vadītājs Jevgēnijs Koršenkovs, savulaik no "KPV LV" pašvaldību vēlēšanās startējusī uzņēmēja Ilga Zalāne un augstskolas "RISEBA" ekonomikas lektore Nataļja Seļivanova-Fjodorova.

Zemgales sarakstā līderis būs savulaik no "KPV LV" pašvaldību vēlēšanās startējušais uzņēmējs Normunds Barkāns, kā arī SIA "Krustpils ceļavējš" valdes locekle, Ģirģenu māte Elza Ģirģena un zemnieku saimniecības "Bērzmales" īpašnieks Jānis Bērziņš.

Kurzemes līderis būs savulaik 13. Saeimā no "KPV LV" ievēlētais deputāts Ēriks Pucens, iepriekš no "KPV LV" pašvaldību vēlēšanās kandidējušais lauksaimnieks Egils Gusts un juriste Ilona Lielmane.

14. Saeimas vēlēšanās no "Republikas" kandidēs kopumā 115 cilvēki, no kuriem 55,7% ir vīrieši, bet 44,3% – sievietes. Kandidātu vidējais vecums ir 43,3 gadi. Jaunākais kandidāts ir 24 gadu vecs, bet vecākais – 66 gadu vecs. 69,6% kandidātu ir ar augstāko izglītību, bet 29,6% - ar vidējo izglītību.

"Republika" priekšvēlēšanu programmā rosina palielināt finansējumu valsts iekšējai drošībai līdz 2,5 % no iekšzemes kopprodukta, atjaunot Policijas akadēmiju, pievienotās vērtības nodokļa samazinājumu dažādām preču un pakalpojumu grupām, energokrīzes risinājumus, tarifu samazināšanu nosakot tarifu griestus VAS "Latvijas Valsts meži" šķeldai Latvijas tirgum, samazināt elektroenerģijai sadales un pārvades pakalpojumu izmaksas, Latvijas hidroelektrostacijās saražoto elektroenerģiju nenodot pārdošanai "Nord Pool" biržā.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma veiktais pētījums liecina, ka jūnijā "Republika" nepārvarētu 5% barjeru un Saeimā netiktu ievēlēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!