Foto: Shutterstock
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā par ambulatoro veselības aprūpi Latvijā saskata politiska pasūtījuma pildīšanas pazīmes, informēja arodbiedrībā.

Arodbiedrībā norāda, ka jau ziņojuma ievadā lasītājam tiek skaidri parādīta VK pozīcija. Kā norādīts sākumā, "saprotot, ka tuvākajā laikā visdrīzāk nebūs iespējams būtiski palielināt veselības aprūpei piešķirto valsts finansējumu, risinājumi jāmeklē jau sistēmas pamatā". LVSADA uzskata, ka "tas labi saskan ar valdošās politiskās koalīcijas rīcību, gadu no gada plānojot valsts izmērdēšanas budžetu", piebilstot, ka arī starptautiskās organizācijas ir aicinājušas valdību palielināt finansējumu veselības aprūpei.

Arodbiedrība norāda, ka uz šo starptautisko organizāciju ieteikumu fona politiķi pēdējā laikā gan ir bijuši spiesti atzīt, ka naudas veselības aprūpes nozarei ir krietni par maz. Taču tā vietā, lai šo trūkumu steidzami novērstu, līdzšinējā politika tiek turpināta, izmisīgi mēģinot tam rast attaisnojumu, piemēram sakot, ka "sistēma nav sakārtota", "vainīgi ir paši mediķi", "naudu esam iedevuši, vajag strādāt", uzskata LVSADA.

Arodbiedrība secina, ka līdzīgā veidā arī VK ir formulējusi revīzijas rezultātu publiskošanas mērķi, proti, "atzīstot, ka veselības aprūpei trūkst finansējuma un to nepieciešams palielināt, Valsts kontrole ar šīs revīzijas rezultātiem vēlas parādīt, ka Veselības ministrija arī ierobežota finansējuma apstākļos tomēr var rast risinājumus".

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris uzskata, ka "VK revīzijas ziņojuma ievadvārdu un Saeimas koalīcijas politiskās retorikas līdzība šinī gadījumā ir tik uzkrītoša, ka rada nopietnas šaubas par konkrētās revīzijas objektivitāti".

Jau ziņots, ka VK revīzijā par ambulatorās veselības aprūpes sistēmu Latvijā iesaka Veselības ministrijai (VM) uzlabot veselības aprūpes budžeta izlietojuma efektivitāti.

Pamatojoties uz lietderības revīzijas secinājumiem, VK VM kā vadošajai valsts pārvaldes iestādei veselības aprūpes jomā ir sniegusi 12 ieteikumus, kurus ieviešot, tiks pilnveidota ambulatorās veselības aprūpes sistēmas darbība, tai skaitā ģimenes ārstu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība un kvalitāte, racionāli izlietojot ambulatorajai veselības aprūpei piešķirtos finanšu līdzekļus.

Ambulatorās veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanai VK aicina VM veikt virkni darbību. Tajā skaitā, izstrādājot nozares attīstības plānošanas dokumentus, radīt tālredzīgus, dzīvotspējīgus un labvēlīgus priekšnosacījumus ambulatorās veselības aprūpes sistēmas efektīvai darbībai. Tāpat VK iesaka VM sadarbībā ar pašvaldībām veikt pasākumus primārās veselības aprūpes pakalpojumu teritoriālās pieejamības uzlabošanai.

Ministrijai, pārskatot ģimenes ārstu darbības novērtēšanas un finansēšanas kārtību, būtu jāizveido efektīvs mehānisms savlaicīgas, drošas, kvalitatīvas un pieejamas veselības aprūpes nodrošināšanā, vienlaikus racionāli izmantojot pieejamos resursus. Tāpat VK ieskatā VM jāuzlabo valsts budžeta līdzekļu izlietojuma efektivitāte, rodot risinājumu publisko veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju resursu racionālākai izmantošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!