Atbilstoši pašreizējai likumdošanai, līdz ar kapitācijas modeļa ieviešanu Rīgas novada slimokasē arī rīdziniecēm ginekologa apmeklējumam būs nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.
Kā informēja Labklājības ministrijas (LM) Sabiedrisko attiecību nodaļā, patlaban par tiešās pieejamības speciālistiem ir noteikti tikai pieci speciālisti - narkologs, psihiatrs, dermatovenerologs, endokrinologs un tuberkulozes ārsts. Pirms došanās pie citiem ārstiem pacientam ir nepieciešams saņemt ģimenes ārsta nosūtījumu.

Latvijas Sieviešu slimību un dzemdību speciālistu jeb Ginekologu asociācijas prezidente Nellija Lietuviete sacīja, ka asociācija jau kopš kapitācijas modeļa ieviešanas reģionos regulāri ir vērsusies atbildīgajās iestādēs ar prasību, lai arī ginekologus iekļautu tiešās pieejamības speciālistu sarakstā, taču līdz šim asociācijas aktivitātes nav devušas gaidīto rezultātu.

Pēdējo vēstuli ar šādu lūgumu Ginekologu asociācija Labklājības ministrijai nosūtījusi pirms vairāk nekā mēneša - 4.aprīlī, taču atbilde no ministrijas nav saņemta. Speciāliste atzīmēja, ka esošajai sistēmai, kad ārpusrīgas slimokasu dalībniecēm pirms ginekologa apmeklējuma nepieciešams saņemt ģimenes ārsta nosūtījums, esot arī manāmas nepatīkamas sekas - sievietes retāk apmeklē ginekologu un šī iemesla dēļ palielinās ielaisto slimību skaits.

"Ja sievietei pasaka, ka viņai savas sūdzības ir jāstāsta ģimenes ārstam un pēc tam ģimenes ārsts izlems, vai viņu nepieciešams sūtīt pie ginekologa, tad sieviete vispār nekur neiet," sacīja Lietuviete un piebilda, ka pašreizējās sistēmas dēļ maksātspējīgie pacienti nereti izvēlas doties pie ginekologa bez ģimenes ārsta nosūtījuma un par šo apmeklējumu maksā paši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!