Foto: Publicitātes foto
Uzņēmums "Eco Baltia vide", kurš turpmākos septiņus gadus apsaimniekos sadzīves un šķirotos atkritumus Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā, aicina iedzīvotājus paust savu viedokli par ērtākajām publisko atkritumu šķirošanas punktu atrašanās vietām, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāvji.

Lai samazinātu poligonos noglabājamo atkritumu daudzumu, uzņēmums norāda, ka tā prioritāte ir būtiski paplašināt atkritumu šķirošanas pieejamību. Uzņēmums plāno tuvāko divu gadu laikā panākt, ka no kopējā Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā radītā sadzīves atkritumu apjoma vismaz 40% ir šķirotie atkritumi, kas nonāk pārstrādē.

"Mūsu mērķis ir jau tuvākā pusgada laikā izveidot vismaz 400 publiskos atkritumu šķirošanas punktus abās mūsu apsaimniekotajās teritorijās, kuros varēs šķirot stikla un "vieglo" jeb papīra, metāla un plastmasas iepakojumu. Rīgā diemžēl atkritumu šķirošana līdz šim bijusi novārtā, un vidēji tikai aptuveni 13% līdz 16% no atkritumiem nonāk pārstrādē," pauda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Viņš arī norādīja, ka uzņēmums vēlas infrastruktūras tīklu paplašināt pēc iespējas drīzāk, nevis divos gados, kā to paredz iepirkums. "Lai šos punktus izveidotu iedzīvotājiem ērti sasniedzamus, aicinām Ziemeļu rajona un Vidzemes priekšpilsētas iedzīvotājus aktīvi iesaistīties un, aizpildot aptaujas anketu, ieteikt vietas, kur varētu atrasties atkritumu šķirošanas konteineri," piebilda Aizbalts.

Rīdziniekiem savus ieteikumus par atkritumu šķirošanas punktu atrašanās vietām būs iespējams paust līdz 15. maijam, aizpildot elektronisku anketu.

Uzņēmums arī norāda, ka saistībā ar atkritumu apsaimniekošanas kārtības izmaiņām Rīgā, no 14. aprīļa pakāpeniski tiks noņemti "Eco Baltia vide" "vieglā" iepakojuma un stiklam paredzētie šķirošanas konteineri centra rajonā, Latgales priekšpilsētā un Kurzemes rajonā.

Šajās teritorijās to apsaimniekotājs SIA "Clean R" no 20. maija veidos jaunus šķirošanas punktus. Noņemtie konteineri tiks izmantoti publiskās infrastruktūras uzlabošanā Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā. Savukārt Zemgales priekšpilsētā arī turpmāk iedzīvotājiem būs pieejami līdz šim novietotie stiklam un "vieglajam" iepakojumam paredzētie zvanveida konteineri.

Privātmāju iedzīvotāji Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā varēs pieteikties individuālajiem šķirošanas konteineriem vai arī kopīgiem šķirošanas konteineriem uz vismaz desmit privātmājām, kuru uzstādīšana un izvešana tiks nodrošināta bez maksas.

Tāpat par samazinātu cenu iedzīvotāji varēs šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus. Vasaras vidū plānots palielināt arī tekstila šķirošanas konteineru skaitu no trīs līdz vismaz desmit konteineriem, lai iedzīvotāji varētu nodot nevajadzīgo apģērbu, apavus un citus tekstila izstrādājumus.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka no 20. maija Rīgā būs jauna atkritumu apsaimniekošanas kārtība, un turpmāk pilsēta būs sadalīta četrās zonās, kurās pakalpojumus nodrošinās uzņēmumi SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide" un pilnsabiedrība "Lautus vide", ko veido atkritumu apsaimniekotāji "Lautus" un "Pilsētvides serviss".

Uzņēmums "Clean R" nodrošinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu pirmajā zonā un otrajā zonā – Centra rajona un Latgales priekšpilsētas administratīvajā teritorijā, kā arī Kurzemes rajona administratīvajā teritorijā.

Savukārt Uzņēmums "Eco Baltia vide" šos pakalpojumus sniegs ceturtajā zonā – Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvajā teritorijā, bet personu apvienība "Lautus" un "Pilsētvides serviss" apsaimniekos trešo zonu – Zemgales priekšpilsētas administratīvajā teritoriju.

Līdz 20. aprīlim aptuveni trešā daļa klientu ir noslēguši līgumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Lai nodrošinātu pakalpojuma nepārtrauktību, Rīgas pilsētas pašvaldība ar līgumu slēgšanu aicina pasteigties pārējos namu īpašniekus un apsaimniekotājus, kas to vēl nav izdarījuši.

Tāpat vēstīts, ka atkritumu apsaimniekošanas tarifi pilsētā pieaugs vidēji par 1% līdz 3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!