Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvija pievienojas starptautiskās sabiedrības paustajam nosodījumam par 2019. gada 28. oktobrī īstenoto masīvo kiberuzbrukumu pret Gruzijas valsts pārvaldes un privātā sektora mājaslapām, kā arī TV kanāliem, piektdien, 21. februārī, paziņoja Ārlietu ministrija.

Latvija pauž atbalstu ASV, Apvienotās Karalistes, kā arī Gruzijas paziņojumiem, ar kuriem tiek nosodīta Krievijas Federācijas Bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās pārvaldes (GRU) atbildība par īstenotajiem kiberuzbrukumiem, kā arī apliecināts atbalsts Gruzijai.

"Latvija stingri iestājas par valstu atbildīgu uzvedību kibertelpā un starptautisko tiesību un normu piemērojamību kibertelpā. Ļaunprātīgu kiberaktivitāšu īstenošana apdraud brīvu, atvērtu, stabilu un drošu kibertelpu. Latvija turpinās aktīvi sadarboties ar sabiedrotajiem un partnervalstīm, lai kopīgi stiprinātu kibertelpas drošību un atturētu no turpmākiem kiberuzbrukumiem," minēts ministrijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka Gruzijā pērnā gada oktobra beigās noticis kiberuzbrukums aptuveni 2000 mājaslapu, tostarp prezidentes, tiesu un mediju tīmekļa vietnēm.

Gruzijas ziņu aģentūra "Interpress" ziņoja, ka uzlauztajās mājaslapās bija ievietots attēls ar bijušo Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili un uzrakstu "Es atgriezīšos". Saakašvili pašreiz dzīvo Ukrainā, un Gruzijas tiesa 2018.gadā aizmuguriski piesprieda viņam trīs gadu cietumsodu par varas ļaunprātīgu izmantošanu savas prezidentūras laikā.

Lielbritānijas Nacionālais kiberdrošības centrs (NCSC) atklājis, ka GRU ir "gandrīz noteikti" atbildīgs par notikušo uzbrukumu, norāda britu raidsabiedrība BBC. Centrs norāda, ka kopš 2017. gada šis bijis pirmais atklātais starptautiskais Krievijas kiberuzbrukums. Arī ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pievienojās NCSC paziņojumam un kritizēja Krieviju: "ASV pieprasa Krievijai pārtraukt šādu uzvedību Gruzijā un citās valstīs".

Krievijas Ārlietu ministrija visus pārmetumus noraida, liecina aģentūras "RIA Novosti" vēstītais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!