Rīgā jauno atkritumu apsaimniekošanas sistēmu plāno ieviest ne ātrāk kā 2010.gadā, otrdien Rīgas domes Vides komitejas deputātiem skaidroja Vides departamenta direktors Askolds Kļaviņš.
Kļaviņš apšauba iespēju, ka šogad varētu sākt īstenot jauno apsaimniekošanas sistēmu, jo Rīgas domes budžetā nav rasti līdzekļi aptuveni divu miljonu latu apmērā tās īstenošanai.

"Visdrīzāk, sistēmu varēs ieviest nākamajā domes sasaukumā. Līdz ar to jaunie deputāti koncepciju vērtēs atkārtoti un spriedīs par sistēmas ieviešanas nepieciešamību," uzsvēra Kļaviņš.

Divi miljoni latu nepieciešami, lai samaksātu operatoriem pirmos trīs mēnešus, kamēr tiek ieviesta jaunā sistēma. Trīs mēnešu laikā pilsēta no iedzīvotājiem būs iekasējusi pietiekami līdzekļu, lai vairāk līdzekļu operatoru samaksai nebūtu nepieciešams ieguldīt.

Visas atkritumu mašīnas tiks aprīkotas ar čipkartēm un GPS sistēmu, kas gadā izmaksātu vienai mašīnai apmēram divus eiro (1,40 latus). Atkritumu savākšanu būs iespējams mērīt gan pēc tilpuma, gan arī pēc smaguma, norādīja Kļaviņš.

Kļaviņš pieļāva, ka gadījumā, ja kāds dzīvokļa vai mājas īpašnieks plānojis apiet samaksu par atkritumu izvešanu, iespējams, darbosies līdzīga sistēma kā ar automašīnas tehniskās apskates iziešanu, kamēr nebūs samaksāts parāds par atkritumu izvešanu, tikmēr ar īpašumu nedrīkstēs veikt nekādas darbības, kā, piemēram, pārdot to.

Rīgas domes Vides komitejas deputāti šodien atbalstīja departamenta izstrādātos sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumus un virzīja to izskatīšanu uz domes sēdi.

Rīgas domes Vides departaments iepriekš nosūtīja vēstuli komitejai, kurā norādīja, ka 2007.gada 3.jūlijā Rīgas domē tika pieņemti Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumi, kuros tika noteiktas būtiskas izmaiņas esošajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmā.

2007.gada 6.novembrī ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra rīkojumu minētie noteikumi tika apturēti un Rīgas pilsētā nav spēkā esošais normatīvais akts, kas noteiktu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārtību. Līdzšinējā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārtībā ir vairākas būtiskas nepilnības, kas galvenokārt saistītas ar nesakārtotu finansēšanas sistēmu, atbildības kompetenci un atkritumu daudzuma uzskaiti, norādīts vēstulē.

Vides departaments atbalsta izstrādātās koncepcijas projektu, kas uzlabotu līdzšinējo sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmu Rīgas pilsētā. Koncepcijas apstiprināšana veicinātu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas attīstību nākotnē un sakārtotu apkārtējo vidi Rīgas pilsētā. Projekts paredz veikt būtiskas izmaiņas līdzšinējā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmā.

Izstrādātais atkritumu apsaimniekošanas koncepcijas projekts paredz, ka pašvaldībai būs jāpārņem maksājumu iekasēšana par atkritumu apsaimniekošanu no iedzīvotājiem un tas jādara, balstoties uz faktiski radīto atkritumu daudzumu. Šāda sistēma nodrošinātu ievērojami lielāku sistēmas caurskatāmību, kārtību un efektivitāti, domā tās autori.

Projekts paredz, ka atkritumu konteineru parkam nākotnē ir jāpāriet pašvaldības īpašumā, kas nodrošinās katra atkritumu konteinera identificēšanu, kā arī veicinās šķiroto atkritumu konteineru uzstādīšanu. Lai veicinātu atkritumu šķirošanu, ieviešot maksu par atšķiroto, otrreizējai pārstrādei derīgo atkritumu izvešanu, jānodrošina, ka šī maksa ir ievērojami zemāka nekā par nešķirotu atkritumu izvešanu.

Tāpat projekts paredz, ka visam atkritumu savākšanas komerctransportam nākotnē ir jābūt aprīkotam ar pozicionēšanas iekārtām un reģistrācijas iekārtām, lai katra konteinera iztukšošanas laiku un vietu varētu fiksēt un lai varētu kontrolēt pakalpojumu kvalitāti. Projekts arī paredz, ka atkritumu savākšanas sistēma ir jāveido, balstoties uz pilsētas teritorijas sadalījumu zonās, saskaņotiem maršrutiem un noteiktu apkalpošanas laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!