Rīgas dome sākusi darbu, lai tuvākajā laikā varētu demontēt divus Sarkanās armijas karavīriem veltītus pieminekļus, kas atrodas Mežaparkā un Jaunciemā. Pašvaldība gatavojas apsekot arī citus padomju okupācijas laika pieminekļus, kas atrodas Rīgā, un lemt par to saglabāšanu vai demontāžu.

“Rīgā ir jāveic secīga visa padomju pieminekļu mantojuma izvērtēšana, un tas galvenais kritērijs būtu tāds – ja pilsētvidē ir elementi, kas izveidoti ar mērķi atgādināt par PSRS varu un tiem ir vāja saikne ar vēsturi, kā arī to mākslinieciskā vērtība ir apšaubāma, tad tos vajadzētu demontēt,” portālu “Delfi” informēja Rīgas domes Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Gvido Princis.

Rīgā bez milzīgā okupantu karavīriem veltītā monumenta Pārdaugavā ir vēl vismaz trīs citi pieminekļi padomju karavīriem, kuri okupēja Latvijas galvaspilsētu. Divi no tiem atrodas Ķīšezera krastā, viens Mežaparka teritorijā netālu no pludmales, savukārt otrs Jaunciemā.

Abi šie pieminekļi ir veltīti Sarkanās armijas vienībām, kas 1944. gada oktobrī amfībijās cēlās pāri Ķīšezeram, lai no Rīgas padzītu vācu karaspēku. Ja arī šāds desants tiešām notika, visa šī Sarkanās armijas operācija bija padomju gados radīts propagandas stāsts, jo patiesībā, brīdi, kad padomju karavīri sasniedza Mežaparku, vācu armija jau bija atkāpusies uz Pārdaugavu.

Šie abi pieminekļi atrodas uz pašvaldības zemes, un pēc Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” un Latvijas Reģionu apvienības Rīgas domes deputātu frakcijas iesnieguma dome sākusi lemt par to demontāžu.

“Mēs esam uzsākuši šo abu pieminekļu novērtēšanas procesu, un mēģinām saprast, kāpēc tie padomju laikos tika uzstādīti un ko tie simbolizē. Visticamāk, pārskatāmā laikā Pieminekļu padomē notiks diskusija par abu pieminekļu demontāžu, un tad mēs domei sniegsim savu redzējumu par šo monumentu vajadzību turpmāk atrasties Rīgas pilsētvidē,” skaidro Princis.

Pēc Pieminekļu padomes izvērtējama saņemšanas galavārds par pieminekļu nojaukšanu būs Rīgas domei.

Rīgā ir vēl vairāki padomju karavīriem veltīti pieminekļi, bet tie atrodas uz pašvaldībai nepiederošas zemes. Viens no tiem atrodas Rumbulā, Maskavas ielas malā, un veltīts Sarkanās armijas vienībām, kas 1944. gada oktobrī uzbruka Rīgai.

Princis apliecināja, ka Rīgas domes Pieminekļu padome apsekos arī šos monumentus un vajadzībās gadījumā kopā ar zemes īpašniekiem lems par to demontāžu. “Es uzskatu, ka filtram, pēc kura lemt par nojaukšanu ir jābūt tādam – vai šie pieminekļi atspoguļo kādu vēsturisku notikumu, vai arī tie tikai PSRS varas simboli. Bet vandālismu pilsētā mēs nepieļausim,” piebilst Princis.

Portāls “Delfi” jau rakstīja, ka, sekojot Ukrainai, Polijai un Lietuvai, kur pēdējo nedēļu laikā demontēti vairāki padomju okupāciju un Sarkano armiju slavinoši pieminekļi, cīņa ar monumentiem sākusies arī Latvijā.

Vispirms Ogres novada pašvaldība nolēma demontēt piecus Ogres novada administratīvajā teritorijā esošos padomju okupācijas režīma piemiņas akmeņus. Par līdzīgu lēmumu paziņojusi arī Jelgavas novada dome.

Savukārt Ādažos nezināmi cilvēki pagājušajā nedēļā paši demontēja pieminekli Sarkanās armijas 374. divīzijas 1242. pulkam, kas 1944. gadā piedalījās Rīgas ieņemšanā. Tas noticis bez Ādažu pašvaldības ziņas, tomēr Ādažu dome notikušajā nesaskata ko nosodāmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!