Foto: LETA

Vietās, kur Rīgas pilsētvidē tika uzstādīti Baltkrievijas opozīciju simbolizējušie balti sarkanie karogi, tiks noņemti Starptautiskā Hokeja federācijas (IIHF) un pasaules čempionāta hokejā oficiālie karogi, sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Jau vēstīts, ka IIHF nosūtījusi vēstuli Rīgas mēram, lūdzot noņemt pasaules čempionāta un IIHF karogus tajās vietās, kur Rīgā nomainīja (Baltkrievijas) karogus.

Staķis norāda, ka Baltkrievijas karogi Rīgas pilsētvidē plīvo – tie ir balti-sarkan-baltie brīvās Baltkrievijas karogi.

Viņš pauž, ka pasaules čempionāts hokejā vispirms ir svētki sportistiem, hokeja līdzjutējiem, rīdziniekiem un Latvijas iedzīvotājiem.

"Bet nedrīkst aizmirst, ka dažus simtus kilometru no galvenās hokeja halles nolaupa Eiropas Savienības lidmašīnu, spīdzina un nogalina cilvēkus. To dara režīms, kas uzvedas bandītiski gan vietējā, gan nu jau arī starptautiskā līmenī," norāda Rīgas mērs.

"Sportam būtu jābūt ārpus politikas, bet nemānīsim sevi, tā vairs sen nav. Baltkrievijā arestēja, vajāja un izsūtīja pasaules līmeņa atlētus, kamēr starptautiskie sporta funkcionāri bieži klusēja. Šajā situācijā klusēt un izlikties, ka nekas nenotiek, tikai baudīt hokeju – tas man nebūtu pieņemami. Es mīlu hokeju, taču sportu nedrīkst izmantot kā savu noziegumu maskēšanas plīvuru," pauž Staķis.

Viņš norāda, ka ir saņēmis vairākus desmitus tūkstošu pateicības vēstuļu no visas pasaules par to, ka Rīgā ir izkārts Baltkrievijas balti sarkanais karogs un pieļauj, ka tikpat pateicības saņemtu arī IIHF, ja rīkotos līdzīgi un paustu atbalstu baltkrievu tautai.

Taču, tā kā IIHF prezidents Renē Fāzels vēstulē ir pieprasījis vai nu noņemt balti sarkano karogu, vai pretējā gadījumā noņemt IIHF karogu, Rīgas pilsētvidē drīzumā vairs neplīvos IIHF karogi.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas Hokeja federācija (FHB) par pirmdien Rīgas centrā veikto karoga maiņu iesniegusi notu Starptautiskajai Ledus hokeja federācijai (IIHF), 2021. gada pasaules čempionāta rīkotājiem un Latvijas Hokeja federācijai (LHF).

Igaunijas bijušais prezidents Tomass Hendrikss Ilvess aicināja IIHF izmest Baltkrieviju no pasaules čempionāta Rīgā saistībā ar pēdējo dienu notikumiem, tomēr LHF prezidents Aigars Kalvītis sarunā ar aģentūru LETA šādu iespēju noliedzis.

Sākotnēji 2021. gada pasaules čempionāta rīkošana bija uzticēta Rīgai un Minskai, tomēr pēc augustā notikušajām negodīgajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, pieaugot politiskai spriedzei un pieaugot sponsoru spiedienam, IIHF atņēma Minskai rīkotāja tiesības. Februārī IIHF lēma, ka Rīga viena pati rīkos pasaules čempionātu, kas Latvijas galvaspilsētā sākās 21. maijā un risināsies līdz 6. jūnijam.

No jauna spriedze saistībā ar Baltkrieviju pieauga pēc nedēļas nogales notikumiem, kad ar viltu Minskā nosēdināta "Ryanair" pasažieru lidmašīna, kurā atradās Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs.

Pēc šī gadījumā arī nolemts nomainīt Baltkrievijas karogu pret opozicionāru balti sarkano.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!