Foto: LETA

Rīgas 1. slimnīca iegādājusies magnētiskās rezonanses iekārtu par vairākiem simtiem tūkstošu dārgāk nekā citās slimnīcās. Šajā iepirkumā komisijas priekšsēdētājs bija slimnīcas valdes loceklis Genādijs Sevastjanovs, pret kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar slimnīcas būvniecības iepirkumu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

2015. gadā Rīgas 1. slimnīca nolēma iegādāties jaudīgu jaunās paaudzes magnētiskās rezonanses iekārtu. Iekārtas konkursā pieteicās trīs dalībnieki. Par uzvarētāju pasludināja kompāniju "Tradintek". Uzņēmums ar "General Electric" iekārtu konkursā vinnēja ar cenu 1 856 198 eiro. Tā nebija lētākā. Kompānijas "Siemans" iekārta maksāja pusmiljonu mazāk, taču "Siemans" piedāvājumu atzina par nederīgu, liecina raidījuma rīcībā esošā informācija.

Vienlaikus ar 1.slimnīcu identisku iekārtu tikai no cita ražotāja iegādājās arī privātā "Medicīnas sabiedrība ARS". ARS izvēlējās "Philips" ražojumu, ko par labāko 2012.un 2013. gadā bija atzinuši Amerikas KLAS pētnieki. Tā izmaksāja 1 650 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Magnētiskās rezonanses iekārtu ar vēl vairāk papildu iespējām kardioloģiskajai izmeklēšanai nekā Rīgas 1.slimnīcai iegādājās Austrumigaunijas Reģionālā slimnīca Tallinā. Arī kaimiņi to nopirka lētāk nekā Rīgas 1.slimnīca. Apmēram par 300 tūkstošiem.

Pats Sevastjanovs noliedz, ka slimnīca par iekārtu būtu pārmaksājusi.

Kompānija "Tradintek" ir amerikāņu konglomerāta "GE" pārstāvis Latvijā, uzņēmuma īpašnieks ir lietuvietis Vids Morkūns. SIA "Tradintek" valdes loceklis Aleksandrs Packevičs norāda, ka ARS un 1. slimnīcas iekārtas nevar salīdzināt. Proti, 1. slimnīcas iekārta ir "par kārtu augstāka klase".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka KNAB uzsācis kriminālprocesu par SIA "Rīgas 1. slimnīca" amatpersonas un būvdarbu veicēja izdarītiem, iespējams, noziedzīgiem nodarījumiem. Lietā aizturētas trīs personas: slimnīcas valdes loceklis Sevastjanovs, tā dēvētajā Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietā apsūdzētais uzņēmējs Aleksandrs Kreicers un ir uzņēmēja Kreicera vadītās būvfirmas "Torenberg" tehniskais direktors Magnuss Kurpuševs,

Kriminālprocess sākts 5. aprīlī par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dokumentu viltošanu.

Krimināllieta saistīta ar aizdomām, ka "Rīgas 1. slimnīcas" amatpersona, iespējams, ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli, noslēdzot līgumus iepirkumos, un ka būvdarbu veicējs, iespējams, viltojis dokumentus par veiktajiem būvdarbiem, iepriekš ziņoja KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!