Foto: Publicitātes foto

No 1. oktobra Rīgas 1.slimnīca palielina pakalpojumu cenu, ziņo šī ārstniecības iestāde, vienlaikus norādot, ka tā veic energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus, lai mazinātu tās izdevumus.

Kā norāda slimnīca, iepriekšējie divi gadi ārstniecības iestādēm bija izaicinājumi pilni COVID-19 pandēmijas dēļ, šogad ģeopolitiskās situācijas eskalācija karadarbības Ukrainā iespaidā liek saskarties ar nebijušu energoresursu izmaksu kāpumu. Siltumenerģijas tarifs salīdzinājumā ar 2021.gadu pieaug 2,5 reizes, elektroenerģijas par 50%, ūdens/ kanalizācija par 21%, dabasgāzei un sadales sistēmas pakalpojumiem par 133%, atkritumu izvešana par 40%. Aprēķins balstīts uz informāciju, no pakalpojumu sniedzējiem par esošo energoresursu sadārdzinājumu, kurā norādīts uz vēl turpmāk iespējamām tarifu izmaiņām.

Rīgas 1.slimnīca atgādina, ka tā sniedz gan valsts apmaksātus, gan maksas veselības aprūpes pakalpojumus. Valsts apmaksāto pakalpojumu tarifs neietver izmaksu pieauguma kompensāciju. Slimnīcas sniegtie maksas pakalpojumi ir pieprasīti, jo to cenas ir konkurētspējīgas. Lai saglabātu pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, slimnīca ir spiesta paaugstināt maksas diagnostisko, ārstniecības un rehabilitācijas pakalpojumu cenas.

Dažiem pakalpojumiem, kur tas ir iespējams, cenas netiks paaugstinātas, kā, piemēram, anestezioloģijas, sāpju centra manipulācijām, rehabilitācijas pakalpojumiem, zobu protezēšanai un zobu ortodontijas tehniskajiem darbiem.

Lai pēc iespējas samazinātu izmaksas par energoresursiem, slimnīca veica visu telpu apsekošanu un strādā pie visu iespējamo siltuma zudumu novēršanas un energoefektivitātes uzlabošanas, kā, piemēram, par 40% samazināts izmantoto gaismas ķermeņu skaits, noregulētas logu vērtņu blīvgumijas.

Primāras ir rūpes par pacientu, ne mazāk svarīgas ir rūpes par darbiniekiem, to darba apstākļiem, tāpēc iekštelpās tiks nodrošināta komfortabla 20,5 C⁰ temperatūra, ārpus darba laika tā tiks samazināta līdz 16,5 C⁰. Izvietojot informatīvos materiālus ar energotaupīšanas rekomendācijām, iestāde cer veicināt darbinieku izpratni un paradumu maiņu.

Energoresursu ekonomijas pasākumi neietekmēs slimnīcas sniegto ārstniecības pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, uzsver iestāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!