Pagājušajā nedēļā Rīgas 1.slimnīca Ķirurģijas klīnikas vadītāja, LU profesora Māra Mihelsona vadībā ķirurgs Sergejs Kļimčuks un 3. kardioloģijas nodaļas vadītājs Juris Verbovenko pirmo reizi Latvijā veica unikālu operāciju – transparietālu transhepāru holangioplastiju – žultspūšļa protēzes ievadīšana.
Punktējot krūšu kurvja sienu un aknas, žultsvados tika ievadīta protēze - stents, kas paplašina sašaurināto žultsvada segmentu. Pacientam nav jāizdara smaga vēdera dobuma operācija, kuras rezultāti nereti ir neapmierinoši, bet ar katetra palīdzību var ievadīt stentu. Pacientam ar žultsvadu sašaurinājumu Rīgas 1.slimnīca turpmāk piedāvā šādu šīs problēmas risinājumu, informēja Rīgas 1.slimnīcas sabiedrisko attiecību menedžere Iveta Saksone.

Mihelsona intereses īpaši saistās ar torakālo (plaušu) un abdominālo (vēdera) traumu specifiku, kā arī plaušu transplantāciju. Profesors arī iepriekš patstāvīgi vai kopā ar dažādu klīniku kolēģiem aizsācis vairākus inovatīvus risinājumus Latvijā: izstrādāts plaušu transplantācijas eksperimentāls modelis, aizsākta toraskopija pie pleiras strutainām slimībām un torakālām traumām (plaušu ievainojumiem), kā arī mediastinuma (krūšu kurvja) slimībām, veikts praktisks un pētniecisks ieguldījums sintētisko materiālu izmantošanā ielāpiem trūču plastikā. Šobrīd intereses saistās ar multiplu krūšu un vēdera traumu ķirurģiju.

Profesora Māra Mihelsona ilggadīgais ieguldījums medicīnas praksē un zinātnē 2006. gadā novērtēts ar Trju Zvaigžņu ordeni.

Rīgas 1.slimnīcas 3. Kardioloģijas nodaļas vadītājs kopš 1995. gada Dr. Jurijs Verbovenko ilgstoši sekmējis angiogrāfijas, tai skaitā koronarogrāfijas (sirds asinsvadu caurskates) attīstības procesu slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!