Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Rīgas apkaimju centru attīstībā piecos gados plāno ieguldīt vairāk nekā 36 miljonus eiro, aplēsts Apkaimju centru attīstības plāna 2024.-2028.gadam 1. redakcijā, kuru Rīgas dome nolēma nodot publiskajai apspriešanai.

No minētajiem līdzekļiem nākamgad plānots izlietot vairāk nekā piecus miljonus eiro, 2025. gadā - vairāk nekā septiņu miljonus eiro, vislielāko summu, vairāk nekā astoņus miljonus eiro plānots ieguldīt 2026. gadā, bet 2027. un 2028. gadā attiecīgi vairāk nekā sešus un septiņus miljonus eiro.

Lai nodrošinātu prioritāro apkaimju centru attīstību tika izdalītas trīs prioritāšu grupas. A prioritātes grupā līdz 2028. gadam plānoti lielākie ieguldījumi infrastruktūras attīstībā. B prioritātes grupa ir sekundāri attīstāmie apkaimju centri, kuros plāna īstenošanas periodā var tikt īstenoti pagaidu risinājumi un sākts ieviest paliekošus infrastruktūras uzlabojumus.

Savukārt C prioritātes grupā ir visi pārējie apkaimju centri, kuros plāna īstenošanas periodā var tikt īstenoti atsevišķi, maza mēroga infrastruktūras uzlabošanas pasākumi.

Saskaņā ar plānu A prioritāšu grupā iekļauti lielmēroga dzīvojamo apkaimju centri - Ķengarags, Vecmīlgrāvis un Iļģuciems, mazstāvu jauktas apbūves apkaimju centri - Sarkandaugava un Āgenskalns, kā arī savrupmāju teritoriju apkaimju centrs - Dārziņi.

B kategorijā iekļauti apkaimju centri - Purvciems, Zolitūde, Dzirciems, Imanta, Maskavas forštate, Čiekurkalns, Šampēteris un Zasulauks, kā arī Bieriņi un Vecdaugava.

Savukārt C kategorijā ir iekļauts Mežciems, Ziepniekkalns, Jugla, Pļavnieki, Daugavgrīva, Mīlgrāvis, Bolderāja, Mežaparks, Teika, Torņakalns, Bišumuiža un Katlakalns, Atgāzene, Vecāķi, Jaunciems, Pleskodāle, Buļļi, Berģi, Mangaļsala.

Lai noteiktu konkrētus projektus un darbības, kas tiks veiktas apkaimju centru attīstībai, plānots veikt padziļinātu vietu analīzi.

Iecerēts ne tikai vispārīgā līmenī noteikt labiekārtojuma nepieciešamību, bet piedāvāt detalizētus risinājumus, kas ir atbilstoši katras apkaimes centra specifikai. Paredzēts līdz 2025. gada beigām kopā piecpadsmit A un B prioritāšu grupās ietilpstošajiem apkaimju centriem izstrādās telpiskās struktūras konceptuālos plānus jeb konceptplānus.

Katras apkaimes konceptplānam būs trīs mērķi - apkopot definētajā apkaimes centrā esošo un plānoto publiskās ārtelpas attīstības projektu iespējamās sakarības, attēlot publiskās ārtelpas attīstību apkaimes centrā kā arī noteikt un savstarpēji koordinēt publiskās ārtelpas attīstības projektu ieceres pašvaldības īpašumos.

Konceptplāna mērķi tiks realizēti, apskatot četrus galvenos vīzijas virzienus - identitāte, uzņēmējdarbība, mobilitāte, ārtelpa.

Rīgas apkaimju centru attīstības plāns izstrādāts ar mērķi izveidot ietvaru, kas nodrošina saskaņotu apkaimju centru attīstību pilsētas teritorijā un koordinē ar to saistīto projektu izstrādi un ieviešanu tādās jomās kā publiskā ārtelpa, mobilitāte, vietu identitāte un mazā uzņēmējdarbība.

Attīstot apkaimju centrus plānots palielināt labiekārtotu publisko ārtelpu, drošu ielas telpu un pakalpojumu pieejamību, veicināt iedzīvotāju piederības sajūtu kopienai un apkaimei un uzlabot dzīves kvalitāti.

Apkaimju centru attīstības plāns sagatavots, ievērojot 15 minūšu pilsētas konceptu, kas paredz, ka pilsētas iedzīvotājiem aptuveni 15 minūšu laikā ejot kājām, vai braucot ar velosipēdu no savas dzīvesvietas ir jābūt pieejamiem pamata pakalpojumiem.

Tiek norādīts, ka visā pilsētas teritorijā, neatkarīgi no apkaimju centru koncepta arī turpmāk tiks attīstīta publiskā ārtelpa dažādu pašvaldības labiekārtojuma programmu ietvaros, tostarp jaunas iniciatīvas iedzīvotāji varēs virzīt līdzdalības budžeta konkursā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!