Rīgas dome (RD) pēc divu gadu pārtraukuma atsākusi iepriekšējā sasaukuma praksi apmaksāt masu medijos pašvaldību ziņas, otrdien ziņo laikraksts "Diena".
RD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sandra Grīnberga nepieciešamību pēc apmaksātām ziņām laikrakstam pamatojusi ar to, ka "cilvēkiem ir maz informācijas" par pilsētā notiekošo, turklāt plašsaziņas līdzekļi maz publicē un pārraida "labās ziņas". Arī koalīcijas politiķi ir pārliecināti, ka plašsaziņas līdzekļos notikumi netiek atspoguļoti pietiekami objektīvi.

"Mediji ziņo skandalozā aspektā," nevis orientējas uz lietišķo, precizē Tautas partijas frakcijas vadītājs Edmunds Krastiņš. Viņam piekrīt vicemērs Jānis Dinevičs (LSDSP), sakot, ka vēlas, lai RD un mediju attiecībās būtu "lielāka savstarpējā sapratne".

Tādēļ, veicot budžeta grozījumus, maijā pašvaldība sabiedrisko attiecību nodaļai piešķīrusi 90 000 latu līgumu slēgšanai. Pašlaik līgumi parakstīti ar Latvijas radio 2, kur domes informācija skan katru rītu aptuveni minūti, un Radio SWH, kur tā tiek sniegta pirmdienās un ceturtdienās. Augustā plānots slēgt līgumus arī ar citiem medijiem.

Iepriekšējā sasaukuma dome regulāri slēgusi līgumus ar masu medijiem par "Rīgas ziņu" pārraidīšanu. Pēc 2005.gada pašvaldību vēlēšanām eksperti norādīja, ka pirktais raidlaiks ticis izmantots arī domes koalīcijas partiju un politiķu reklamēšanai. Pēc vēlēšanām jaunais Rīgas mērs Aivars Aksenoks (JL) nolēmis nepagarināt šos līgumus, un "labo ziņu" pārraidīšanas prakse tika izbeigta. Grīnberga laikrakstam uzsvērusi, ka tagad politiķu ietekmes raidījumos nav, jo tos gatavo viņas vadītā nodaļa, un politiķu viedokļi tajos neizskan

Politologs Ivars Ījabs RD rīcībā saskata "centienus līdzsvarot negatīvo politisko informāciju", kas citreiz parādās medijos. Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Lolita Čigāne šādus sponsorētus raidījumus uzskata par "informatīvo vēstījumu izkropļojošiem".

"RD vēlēsies atspoguļot tikai pozitīvos viedokļus, savukārt raidorganizācijas saturā neko nemainīs, lai saglabātu finansējumu," saka Čigāne. Latvijas radio 2 direktors Armīns Ronis to noliedz, sakot, ka par konkrēto ziņu saturu atbild radio un to neviens neietekmē. "Ziņas nav domātas tāpēc, lai glaimotu RD, bet gan, lai informētu par notikumiem galvaspilsētā," viņš piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!