Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Rīgas domes deputāte Rita Našeniece (JV) aicina domes Pieminekļu padomi lemt par pieminekļa Uzvaras laukumā demontāžu, izriet no politiķes ieraksta sociālajā tīklā "Facebook".

Viņa mudina domes Pieminekļu padomi atbalstīt "struktūras demontāžu", jo monuments esot kļuvis par "starptautiskajām praksēm netipisku Krievijas-Latvijas vienošanās objektu".

Deputāte norāda, ka Krievija nepilda savas starptautiskās un morālās saistības, parādot savu patieso agresora dabu.

"Mūsu īstās saistības šobrīd ir pret mūsu tautu. Šis objekts ir mūsu kauna traips. Simbols ne tikai svešai varai, bet arī pašu apjukumam un bailēm," pauž Našeniece.

Viņa vērš uzmanību, ka aprīļa vidū Rīgas Pieminekļu padomes (RPP) locekļu vairākums nobalsoja par Rīgas domes deputāta Oļega Burova (GKR) priekšlikumu izņemt no darba kārtības Nacionālās apvienības (NA) Jēkabpils nodaļas iesniegumu par šī pieminekļa demontāžu.

"Tas tika pamatots ar valdības atzinuma gaidīšanu. Bet laiks negaida. Vakar RPP ilgi spriedām par pieminekļa nosaukuma maiņu, bet tā vienīgais nosaukums varētu būt "Objekts, kuru jānojauc". Aicinu sasaukt ārkārtas RPP sēdi, kas būtu veltīta tikai un vienīgi šim jautājumam," norāda deputāte.

Tāpat viņa uzsver, ka objekta vēstījums ir maldinošs. Našenieces ieskatā, tas rada iespaidu, ka Latvija ir tikusi atbrīvota, kaut gan tiek runāts par vienas okupācijas maiņu ar otru okupāciju, turklāt minot LPSR, kura vairs nepastāv un pati kā nedabisks svešas varas veidojums iemieso sevī okupācijas faktu.

"Krievijas agresijas piemērs mums rāda, ka tai piemītošā impēriskā apetīte nav zudusi, tā joprojām apdraud jebkuru tās kaimiņu, tās izpausmes ir pieņēmušas fašistiskas formas un tā izpaužas agresijā un kara noziegumos. Amorāla vara nav pelnījusi pieminekļus," akcentē politiķe.

Pēc viņas paustā, piemineklis šķeļ sabiedrību, kalpo kā psiholoģiskas operācijas un iebiedēšanas elements. Našeniece norāda, ka savā ģeogrāfiskajā novietojumā - Latvijas neatkarības cīņai veltītajā parkā un netālu no izsūtīto vagoniņa tas iedveš "nežēlīgas un masīvas pārvaras sajūtu".

"Objekts ir ērta "viltus karoga operāciju" un provokāciju vieta, tāpēc tā demontāža ir būtiska arī mūsu visu kopējās drošības vārdā. Uzsveru, ka kritušo piemiņas vietas atrodas kapos un nekas netraucē tur cilvēkiem pieminēt sev ideoloģiski tuvos kritušos jebkurā brīdī. Mums ir dots laika logs, nesnaužam, pārvaram savas bailes un izmantojam šo vēstures brīdi. Latvieši ir tolerances radikāļi, taču visam ir savas robežas," pauž politiķe.

Viņa arīdzan pieļauj, ka objekta nojaukšanai nebūs jāizsludina konkurss, jo celtniecības firmas uzskatīs to par savu godu tur būt un tauta "atnāks ar āmuriem to nojaukt". Našeniece uzsver, lai stihiski procesi neizraisītu nelaimes gadījumus, demontāža jāveic organizēti un ievērojot drošības pasākumus.

Kā ziņots, pēdējā laikā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā aktualizējies jautājums par Rīgā, Uzvaras parkā, esošo pieminekli un iespējām to demontēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!