Foto: LETA

Ceturtdien, 18.februārī, tiks sasaukta Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēde, kurā tiks vērtēts Valsts kontroles ziņojums par konstatēto pilsētas Īpašuma departamentā.

Kā šodien komitejas sēdē tika informēti deputāti, Valsts kontrole 2019.gadā sāka revīziju Īpašuma departamentā un patlaban esot sagatavots ziņojums, uz kuru Rīgas mēram Mārtiņam Staķim (PP) jāsniedz atbilde.

Kā teica Staķis, viņaprāt, deputātiem vairāk jāiesaistās lēmumu pieņemšanā un sarunām jānotiek komiteju sēdēs. Tā arī esot iespēja opozīcijai iepazīties ar šo informāciju. "Tas būtu pareizi, ka deputāti, kuri veic uzraudzību pār departamentu, zinātu, kas ir Valsts kontroles ziņojumā," teica Staķis.

Pret to iebilda opozīcijas deputāts Oļegs Burovs (GKR). Viņš uzskata, ka Staķis nepilda savus pienākumus. Šodien atbilstoši likumam bijusi pēdējā diena, kad Valsts kontrolei nosūtīt Īpašuma departamenta paskaidrojumus par ziņojumu.

"Izpildvaras darbs ir sniegt savus paskaidrojumus Valsts kontrolei, savukārt domes priekšsēdētāja darbs ir šos paskaidrojumus nosūtīt. Turklāt Staķa kungam bija visas iespējas savlaicīgi iepazīties ar departamenta paskaidrojumiem un nepieciešamības gadījumā tos koriģēt," norādīja Burovs.

Politiķis uzskata, ka domes priekšsēdētājs novilcināja laiku, pārkāpjot likumā noteiktos termiņus. Šādā veidā tiekot politizēts un diskreditēts izpildinstitūcijās strādājošo profesionāļu darbs.

Deputātiem ir tiesības iepazīties ar jebkādiem dokumentiem, taču labot vai komentēt revidējamā departamenta skaidrojumus deputāti nevarot. Tam deputātiem trūkstot kompetences, uzskata Burovs, norādot, ka kvalitatīvi iepazīties ar 100 lappušu lielu dokumentu vienas dienas laikā neesot iespējams.

Viņš ir pārliecināts, ka notiek politiska "ņemšanās", kuras mērķi pagaidām neesot skaidri. Nav izslēgts, ka kāds Rīgas domes koalīcijas politiķis ir iecerējis departamentā iekārtot kādu "savējo", piebilda Burovs.

Viņš atzina Valsts kontroles ziņojums tiks publiskots un būs visiem pieejams tad, kad tiks pabeigts. Projekts esot darba variants, kuram ir ierobežotas pieejamības statuss. "Jebkādi publiski komentāri par to būs iespējami tikai pēc šī statusa noņemšanas. Un tad jau deputāti varēs skatīt šo slēdzienu komitejā," piebilda Burovs.

Pret to iebilda citi deputāti, norādot, ka šī būtu laba prakse, deputātiem iepazīstoties ar situāciju, kā ir uzraugāmajās struktūrās pat tad, ja revīzija ir par iepriekšējā sasaukuma domes laiku.

Valsts kontroles Sabiedrisko attiecību un iekšējās komunikācijas daļas vadītāja Līga Krapāne skaidro, ka revidējamā vienība ir Rīgas dome, līdz ar to neesot problēmu, ka revidējamā vienībā atbilstoši tās kārtībai iepazīstas ar revīzijas ziņojumu.

Taču esot jāievēro, ka šo ziņojumu pirms publiskošanai nedrīkst nodot atklātībai. Valsts kontrole revīzijas ziņojumu plāno publiskot 17. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!