Foto: DELFI Aculiecinieks

Iecere izsolē pārdot 10 īpašumus Lucavsalā izsaukusi sašutumu Rīgas domes opozīcijā un "Vienotības" frakcijas deputāti kategoriski pret to iebilst. Sašutuši ir arī Vides aizsardzības kluba, Lucavsalas mazdārziņu īpašnieki, kā arī Lucavsalas jauniešu ekokopiena, kuri pie domes otrdien iecerējuši rīkot protesta piketu.

Otrdien, 8.jūlijā, Rīgas dome lems par desmit īpašumu Lucavsalas ielā, proti, lielākās Lucavsalas daļas nodošanu atsavināšanā, to pārdodot, vēsta "Dienas Bizness".

Kā portālu „Delfi" informēja Rīgas domes „Vienotības" frakcijā, šajā teritorijā atrodas mazdārziņu kooperatīvs „Jumpravsala" un citi mazdārziņi, kuru pārstāvji 2013. gada 10. oktobrī, apspriežot attīstības plānu, saņēma Rīgas domes Attīstības komitejas solījumu, ka tuvākos 7 gadus viņu iespējas apsaimniekot dārziņus netiks traucētas. Lucavsalas flora uzlabo  Rīgas gaisa kvalitāti un mazina CO2 kaitīgo izmešu ietekmi uz rīdzinieku un pilsētas viesu veselību.

„Rīdziniekiem piederošu īpašumu izpārdošana ar mērķi lāpīt budžeta caurumus, Rīgas domes vadībai ir ikdienas prakse, tomēr tik lielu zemes platību nodošana izsolē, būs vēl nebijis gadījums. To nedrīkst pieļaut gan ekonomiskās attīstības, gan vides tīrības vārdā, un jautājums no sēdes dienas kārtības ir jānoņem",  uzskata RD deputāts Valdis Gavars.

Izsolē Rīgas dome plāno pārdot īpašumu, kuru kopējā platība ir 102,9 hektāri un tas ir gandrīz visa Lucavsalas ziemeļu daļa. Vēlmi pārdot īpašumu Rīgas pašvaldība pamato ar nepieciešamību attīstīt teritoriju.

Laikraksts norāda, ka to, kāda varētu būt izsoles sākumcena, šobrīd var tikai minēt, jo to noteiks vērtētāji. Tomēr 2006. gadā, kad pašvaldība apsprieda kopuzņēmuma dibināšanu salas 94 ha plašās teritorijas attīstīšanai, tirgus vērtība svārstījās no 4,5 līdz vairāk nekā 56 miljoniem eiro atkarībā no vērtētāja.

Šobrīd cenu var ietekmēt arī fakts, ka otra salas puse jau ir labiekārtota, norāda "Dienas Bizness". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!