Foto: LETA

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās tika pārkāpti Satversmē ietvertie demokrātijas principi, tāpēc vēlēšanu rezultāti nebūtu jāapstiprina, uzskata Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) loceklis Aleksandrs Maļcevs.

CVK loceklis, kuru šim amatam iepriekš izvirzīja Saeimas frakcija "Saskaņa", savā paziņojumā medijiem norāda: "Demokrātiskā iekārtā vēlēšanas ir vissvarīgākais process. Tajā nav sīkumu. Tikai konsekventi un pilnīgi precīzi ievērojot pilsoņu gribu, vēlēšanu iznākums ir atzīstams par leģitīmu pamatu politiskajiem spēkiem iegūt varu un tiesības rīkoties ar sabiedrības resursiem tās vārdā."

Viņš uzsvēra, ka Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanās "atsevišķos iecirkņos ir pieļauti būtiski pārkāpumi, un šo pārkāpumu rezultātā daļai vēlētāju nozagta godīga iespēja izteikt savu gribu, izraugoties savus priekšstāvjus". Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Rīgas vēlēšanu iecirknī Puškina licejā atklātas 419 neapzīmogotas balsošanas aploksnes, kuras nevar ieskaitīt vēlēšanu rezultātos. Savukārt Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā šādas aploksnes bijušas 208. Neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes un tajās esošās vēlēšanu zīmes nolemts atzīt par nederīgām. CVK abos gadījumos jau lēmusi lūgt Valsts drošības dienestu (VDD) veikt lietas apstākļu pārbaudi.

Rīgas vēlēšanu komisija apstiprināja vēlēšanu rezultātus, atzīstot par nederīgām tās vēlēšanu zīmes, kas ievietotas neapzīmogotajās aploksnēs. Kā norādīja Maļcevs, tas atbilst spēkā esošajam likumam, taču tas ir pretrunā "ar Latvijas Republikas Satversmi, kuras 101. pants nosaka – ikvienam Latvijas pilsonim likumā paredzētajā veidā ir tiesības piedalīties vēlēšanās un ar savu balsi ietekmēt savas pārstāvniecības institūcijas izveidi".

CVK loceklis uzsvēra, ka arguments par to, ka neapzīmogoto un tādēļ nepieskaitīto vēlēšanu aplokšņu skaits ir ap 0,2 % no kopējā šajās vēlēšanās balsojošo skaita, ir formāls.

"Satversmē ir nostiprinātas katra pilsoņa tiesības, kas tagad vēlēšanu organizācijas kļūdu (gribu cerēt, ka ne ļaunprātības) rezultātā netiek ņemtas vērā. Notikušais turklāt rada bažas, vai varam būt pārliecināti par godprātīgu vēlēšanu procedūru ievērošanu citos iecirkņos," bažīgs ir Maļcevs. Viņš uzskata, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ir pārkāpti Satversmē ietvertie demokrātijas principi. CVK locekļa ieskatā vēlēšanu rezultāti nav apstiprināmi.

Jau ziņots, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu abu iecirkņu komisiju vadītājiem, kuros konstatētas neapzīmogotas aploksnes, "administratīvas parunāšanas" laikā izteikts mutisks aizrādījums, pastāstīja Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Vēstīts, ka vēlēšanu provizoriskie rezultāti liecina, ka Rīgas domē ir iekļuvuši septiņi politiskie spēki. AP/P saraksts tiks pie 18 deputātu mandātiem, "Saskaņa" iegūs 12 domnieku krēslus, "Jaunā Vienotība" - desmit, "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības apvienotais saraksts - septiņus, "Gods kalpot Rīgai" piecus, bet Latvijas Krievu savienība un Jaunā konservatīvā partija – katra pa četrām deputātu vietām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!