Latvijas lielākais kuģu būves uzņēmums a/s "Rīgas kuģu būvētava" (KB) sadarbībā ar Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem jau ir sagatavojusi priekšlikumus par atsevišķu militāro kuģu iespējamo būvi Latvijas Jūras spēkiem, informēja "Rīgas kuģu būvētavas" preses sekretārs Jānis Stepītis.
"Pēdējie Ministru prezidenta Einara Repšes izteikumi Liepājas apmeklējuma laikā liecina, ka, iespējams, drīzumā Latvijā varētu tikt uzsākta Latvijas Jūras spēkiem nepieciešamo kuģu būve, un mūsu uzņēmumi būtu pagodināti realizēt šo projektu dzīvē," pauda Stepītis.

Pēc viņa norādītā, " Rīgas kuģu būvētava", kurai šogad aprit 90. gadadiena, un tās meitas uzņēmums Liepājā a/s "Tosmares kuģubūvētava" ar vairāk nekā 100 gadu senu vēsturi, jau šobrīd ir tehnoloģiski spējīgas uzbūvēt tehniski pilnībā nokomplektētus kuģus, tajā skaitā, ja tiks pasūtīti, arī karakuģus Latvijas Jūras spēkiem.

"Piemēram, "Tosmares kuģubūvētava" jau vēsturiski ir tikusi būvēta kā militāro kuģu būves un remonta vieta un šos darbus arī visu šo laiku veikusi, neskatoties uz politisko iekārtu maiņām valstīm. Arī mūsdienās "Tosmares kuģubūvētavā" tiek remontēti pašreizējie Latvijas Jūras spēku kuģi," klāstīja Stepītis.

Šogad augusta vidū Ministru prezidents Einars Repše, apmeklējot Jūras spēkus Liepājā, pauda uzskatu, ka nepieciešams izpētīt iespēju kara kuģus nevis iegādāties ārvalstīs, bet gan būvēt tepat Latvijā.

Pēc premjera domām, Latvijas Jūras spēkiem nepieciešama modernāka tehnika un jaunāki kuģi. "Domāju, ka mums jārīkojas kā Izraēlai, kas tūlīt pēc kara izvērtēja, vai iegādāties ieročus ārvalstīs vai arī iepirkt darba galdus. Izraēla iepirka darba galdus, un šodien šajā valstī ražotos ieročus pazīst visā pasaulē. Mums būtu jārīkojas līdzīgi - jāpaņem gatavi projekti un kuģi jābūvē pašiem. Domāju, ka mūsu kuģu būvētāji varētu būtu gatavi būvēt kara kuģus - vismaz krasta apsardzes kuģus noteikti," pauda Repše.

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis atzina, ka Jūras spēkiem nepieciešami jauni kuģi, jo ārvalstu dāvātie vēl varētu kalpot tikai aptuveni desmit gadus. Tāpēc Aizsardzības ministrijā šobrīd tiek pētīta iespējamā kara kuģu būve Latvijā, kā arī krasta novērošanas sistēmas izveides projekts, kas gan šobrīd esot reālāks, jo pavisam drīz sākšoties tā realizācija. "Domāju, ka nākamos piecos gados krasta novērošanas sistēma būs modernizēta, aizstājot vecās - jau morāli novecojošās iekārtas," pauda Kristovskis.

Projekta finansētāji varētu būt Latvijas valsts, NATO drošības programma, kā arī citas valstis, kas atrodas ap Baltijas jūru.

"Rīgas kuģu būvētavas" lielākais akcionārs ir SIA "Remars-Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!