Pēc traģiskās ķīlnieku sagrābšanas Maskavā Rīgas mērs Gundars Bojārs paudis atbalstu bojāgājušā čečenu līdera un Čečenijas bijušā prezidenta Džohara Dudajeva gatves pārdēvēšanai, jo neredz viņa saistību ar Latvijas galvaspilsētu.
Viņš gan uzsvēra, ka Latvijai nebūtu jāpakļaujas ārvalstu spiedienam ielu pārdēvēšanas jautājumos. Bojārs atzina, ka lēmums par kādreizējās Kosmonautikas gatves pārdēvēšanu nogalinātā čečenu līdera Džohara Dudajeva vārdā "bija nesakarīgs".

"Kāds bija Dudajevam sakars ar Latviju un Rīgu man joprojām nav saprotams," sacīja mērs. Viņš gan atzīmēja, ka nevajadzētu saistīt traģiskos notikumus Maskavā ar visu čečenu tautu, bet jebkurā gadījumā ielas nodēvēšanai Dudajeva vārdā nabija pamata.

Par Dudajeva gatves pārdēvēšanu dome varētu lemt arī nākamajā sēdē 5.novembrī, ja būs saņemts šāds ierosinājums. Bojārs šajā laikā būs komandējumā un tāpēc nevarēs sagatavot attiecīgu priekšlikumu.

Īpašu uzmanību Dudajeva gatves nosaukumam gan Latvijā, gan Krievijā pievērsa pēc traģiskajiem pagājušās nedēļas notikumiem Maskavā, kur teātra centrā čečenu teroristi sagūstīja vairāk nekā 700 ķīlnieku, tajā skaitā arī trīs Latvijas iedzīvotājus. Krievijas specdienesti ķīlniekus atbrīvoja, taču vairāk nekā 100 cilvēku gāja bojā, visticamāk, saindējoties ar atbrīvošanas operācijas laikā lietoto gāzi. Latvijas iedzīvotāji izglābti, bet pagaidām nav zināms, kad viņi atgriezīsies Latvijā.

Jau vēstīts, ka domes Pieminekļu padome neatbalstīja vairāku sabiedrisko organizāciju ieteikumu pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi. Vairākas Latvijas sabiedriskās organizācijas, tajā skaitā Krievu sabiedrība Latvijā, septembra sākumā lūdza Rīgas mēru pārdēvēt bojāgājušā "čečenu terorisma pamatlicēja" Džohara Dudajeva vārdā nosaukto ielu Purvciemā.

Džohara Dudajeva gatvi agrāk sauca par Kosmonautikas gatvi, taču 1996.gadā pēc Saeimas deputātu ierosinājuma to pārdēvēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!