Foto: DELFI

Kopš 1.janvāra, kad mikroautobusu maršrutus pārņēmusi pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", pārvadātājiem jānodrošina valsts noteiktās atlaides cilvēkiem ar invaliditāti, tomēr precīzas pasažieru uzskaites trūkuma dēļ uzņēmējiem tas sagādā problēmas.

"Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis atzina, ka līgumos ar maršruta taksometru firmām iekļauta obligāta prasība nodrošināt invalīdu pārvadāšanu bez maksas, bet, lai pretendētu uz dotāciju un saņemtu kompensāciju no valsts, jābūt precīzai pasažieru uzskaitei.

"Rīgas satiksmes" elektronisko biļešu sistēma ļauj reģistrēt, identificēt un pierādīt katru braucēju, kam pienākas valsts noteiktās atlaides, taču maršruta taksometros pasažieru uzskaites trūkst, līdz ar to uzņēmēji nevar pierādīt, cik pasažieru pārvadāts, un līgumā paredzētās atlaides jānodrošina pašiem no sava budžeta.

Kopš 1.janvāra "Rīgas satiksme" saņēmusi jau 98 sūdzības par to, ka maršruta taksometros likumā noteiktās atlaides netiek nodrošinātas, - 50 sūdzības saņemtas janvārī, bet līdz 27.februārim saņemtas 48.

Kamēr maršruta taksometru pārvadājumus vēl nebija pārņēmusi "Rīgas satiksme", uzņēmējiem atlaides nebija jānodrošina, taču no 1.janvāra, kad šis pakalpojums ir pašvaldības pārziņā, pārvadātājiem saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem tā noteikta kā obligāta prasība.

Saskaņā ar Invaliditātes likumu personām ar I vai II invaliditātes grupu, personām līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti un personai, kas pavada personu ar I invaliditātes grupu vai personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, it tiesības par valsts budžeta līdzekļiem bez maksas izmantot Latvijas Republikas teritorijā visu veidu sabiedrisko transportu, izņemot aviotransportu, taksometrus un pasažieru pārvadājumus pa iekšējiem ūdeņiem.

Zaķis norādīja, ka gadījumā, ja šādas atlaides sabiedriskajā transportā netiek nodrošinātas, iedzīvotāji var sūdzēties "Rīgas satiksmei", kas informāciju izvērtēs un lems par soda sankcijām, tomēr uzņēmuma pārstāvis atzina, ka pierādīt šādas situācijas ir sarežģīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!