Foto: F64
Pašvaldības uzņēmums "Rīgas nami" brīdinājis kompāniju "ZEUS", ar ko tika veikti riskantie darījumi ar "Rīgas namu" brīvajiem līdzekļiem, par nodomu ierosināt tā maksātnespēju, pastāstīja "Rīgas namu" komunikāciju speciāliste Terēze Luksa-Sigate

"Uzņēmumam tika nosūtīta vēstule, kurā tika lūgts atdot "Rīgas namiem" līdzekļus 1,2 miljonu latu apmērā, kas ir tie līdzekļi, ar kuriem tika veikti darījumi. Termiņš, līdz kuram "ZEUS" ir jāatdod nauda, ir 23.oktobris," sacīja Luksa-Sigate un norādīja, ka pretējā gadījumā tiks prasīta uzņēmuma maksātnespēja.

Viņa atzina, ka "Rīgas nami" sagatavos prasības pieteikumu pret uzņēmuma bijušo valdi un valdes priekšsēdētāju, kā arī pret uzņēmuma grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju un revidentiem, prasot atbildību par zaudējumiem, kas radušies "Rīgas namiem" to apzinātās rīcības vai nolaidības dēļ.  

Luksa-Sigate uzsvēra, ka pagaidām nav zināms, kad "Rīgas nami" varētu vērsties tiesā ar prasību un kāds varētu būt zaudējumu apmērs, kas tiks prasīts no pusēm, pret kurām tiks vērsta prasība.

Viņa pastāstīja, ka pirms prasību izvirzīšanas "Rīgas nami" ir nosūtījuši vēstuli grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzējam un revidentiem, pieprasot paskaidrojumu par pieļautajiem grāmatvedības kārtošanas prasību pārkāpumiem un nepamatotu darījumu atspoguļošanu 2011.gada pārskatā, kā dēļ "Rīgas namu" dalībniekiem ir sniegta nepilnīga un nepatiesa informācija par uzņēmuma finansiālo stāvokli.

Aģentūrai BNS neizdevās iegūt "ZEUS" komentāru.

Jau ziņots, ka Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieks un pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" kapitāldaļu turētājs Andris Ameriks ir uzdevis "Rīgas namiem" nekavējoties pārtraukt turpmāku sadarbību ar zvērinātu revidentu "Neovīzija-TA" un iesniegt tiesā prasību pret "Neovīzija-TA", zvērinātu revidentu "Auditorfirma Alianse" un grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju "Sinergija", prasot atbildību par zaudējumiem, kas radušies "Rīgas  namiem" viņu apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ.

Ņemot vērā grāmatvedības datu nepareizu atspoguļošanu gada pārskatā, papildus jau ierosinātajam kriminālprocesam uzdots iesniegt prasību par zaudējumu atlīdzību arī pret "Rīgas namu" bijušajiem valdes locekļiem Kārli Kavacu, Almeru Ludviku un Mareku Segliņu, kas atbilstoši Komerclikuma noteikumiem ir solidāri atbildīgi.

Šādi Ameriks nolēmis rīkoties, kad tika saņemts RD Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas atzinums par finanšu darījumu ar "Rīgas namu" brīvajiem naudas līdzekļiem tiesiskumu un lietderību, kurā tika konstatēts, ka, noslēdzot līgumu ar "ZEUS", "Rīgas namiem" radīti 1,266 miljonu latu zaudējumi.

Auditā konstatēts, ka bijušais valdes priekšsēdētājs Kavacs ir pārkāpis gan vairāku likumu, gan "Rīgas namu" statūtus, kas noteic, ka pirms aizdevuma līguma slēgšanas ar kompāniju "ZEUS" valdei bija nepieciešama Rīgas domes kā kapitāla daļu turētāja iepriekšēja piekrišana, bet tā nav saņemta.

Revīzijas atzinumā arī norādīts, ka "Sinergija", kas uzņēmumam līdz šim sniedza grāmatvedības pakalpojumus, pieļāvusi grāmatvedības kārtošanas prasību pārkāpumus, savukārt revidenti savā atzinumā par 2011.gada pārskatu šīs būtiskās neatbilstības nav konstatējuši, attiecīgi nevēršot Rīgas domes uzmanību uz nepamatotu darījuma atspoguļošanu 2011.gadā. Tā visa dēļ  Rīgas domei nav sniegta pilnīga un patiesa informācija par "Rīgas namu" finansiālo situāciju un naudas plūsmām, kas ir traucējis savlaicīgi atklāt šo darījumu, par ko atbildīga ir gan "Rīgas namu" atceltā valde, gan grāmatvedis, gan zvērinātie revidenti - "Neovīzija-TA" un "Auditoru Alianse" -, kas revidējuši "Rīgas namu" 2011.gada pārskatu.

Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas ziņojumā arī konstatēts, ka "Rīgas namu" bijušais valdes priekšsēdētājs Kavacs savus pienākumus nav veicis kā krietns un rūpīgs saimnieks atbilstoši pilnvarojuma līgumam, kā arī valdes locekļiem Ludvikam un Segliņam bija iespējas un pienākums konstatēt darījumu ar "ZEUS" un informēt par to kapitāla daļu turētāju.

Ziņots arī, ka 11.septembrī Ameriks aizdomās par zaudējumu nodarīšanu "Rīgas namiem", veicot augsta riska finanšu darījumus, atcēla uzņēmuma valdi - Kavacu un Ludviku.

Savukārt Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde 25.septembrī sāktā kriminālprocesa par nelikumībām "Rīgas namos" ietvaros aizturēja Kavacu un uzņēmuma "Zeus" valdes locekli Ivaru Cisku. Kavacs, samaksājot 15 tūkstošus latu lielu drošības naudu, 4.oktobrī tika atbrīvots no ieslodzījuma.

Pašlaik "Rīgas namu" valdes priekšsēdētājas pienākumus pilda RD Īpašuma departamenta Komercdarbības pārvaldes priekšniece Ilze Spūle, kā arī valdē iecelta Vineta Verika.

"Rīgas nami" izīrē un pārvalda nekustamos īpašumus, kā arī veic ēku uzturēšanas un ekspluatācijas darbus. Uzņēmums pilnībā pieder Rīgas pašvaldībai, un tā pamatkapitāls ir 58,967 miljoni latu. 2011.gadā "Rīgas nami" strādāja ar 2,502 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 5,6% vairāk nekā 2010.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa, salīdzinot ar gadu iepriekš, saruka par 37,5% un bija 64,5 tūkstoši latu.

"ZEUS", kas nodarbojas ar operācijām ar vērtspapīriem, ir dibināts 2005.gadā. Kompānijas pamatkapitāls ir 2000 latu, un tās vienīgais īpašnieks ir Valters Tučs, liecina "Lursoft" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!