Foto: F64
Rīgas pils remontu paredzēts sākt jau oktobrī, kad Valsts prezidenta kanceleja (VPK) jau varētu atbrīvot pili un pārvākties uz pagaidu telpām Melngalvju namā, pavēstīja uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāve Ieva Kalēja.

VPK pārvietošanu uz pagaidu telpām plānots sākt augustā. Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne teica, ka optimālajā variantā pārvākšanos paredzēts pabeigt līdz valsts svētkiem 18.novembrī.

Kalēja paskaidroja, ka konkursa norisei, tā rezultātu izvērtēšanai, līguma noslēgšanai un būvatļaujas saņemšanai ir nepieciešami 4–6 mēneši, lai gan šo termiņu var ietekmēt iespējamās sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojam par konkursa norisi.

"Līdz ar to būvdarbus Rīgas pilī varētu sākt oktobrī, pieņemot, ka uz šo laiku Valsts kanceleja būs atbrīvojusi Rīgas pils telpas," sacīja VNĪ pārstāve.

Savukārt konkursu būvniekiem varētu izsludināt aprīļa beigās vai maijā.

VNĪ jau savlaicīgi ir sagatavojusi dokumentāciju būvniecības darbu un pakalpojumu iepirkumam pils restaurācijai, taču pašlaik, ņemot vērā valdībā 3.aprīlī pieņemto lēmumu par Melngalvju namu, iepirkuma dokumentācija tiek precizēta un aktualizēta.

"VNĪ, organizējot iepirkumu Rīgas pils priekšpils restaurācijas un rekonstrukcijas darbu veikšanai, ir jāsaņem finanšu ministra atļauja" piebilda Kalēja.

Būvdarbi norisināsies vienlaikus visā Rīgas pils priekšpils daļā, jo sarežģīto restaurāciju paredzēts veikt divos gados un sešos mēnešos. Būvniecība turpināsies arī ziemā, kad plānots veikt iekšdarbus.

Kalēja arī informēja, ka priekšpils pirmās kārtas rekonstrukcijas darbus pret finanšu ministra izsniegtu valsts galvojumu finansēs "DNB banka", ar kuru aizdevuma līgums jau ir noslēgts. Šī banka par uzvarētāju atzīta pērn organizētajā atklātajā konkursā.

Jau ziņots, ka valdība 3.aprīlī deva zaļo gaismu VPK pārvietošanai uz Melngalvju namu, lai beidzot varētu sākt Rīgas pils priekšpils daļas rekonstrukciju. Priekšpilī atrodas arī prezidenta darba telpas.

Kopumā valdība projekta īstenošanai paredzējusi ilgtermiņa saistības 24,8 miljonu latu apmērā.

Nomas maksas un kapitālieguldījumu aprēķins ir provizorisks, jo tas ir balstīts uz tehniskā projekta tāmi. Līdz ar to pēc objekta nodošanas ekspluatācijā VNĪ triju mēnešu laikā būs jāprecizē nomas maksas apmērs atbilstoši faktiskajām būvniecības un citām izmaksām.

Būvniecības izmaksas iepriekš bija plānotas 20,86 miljonu latu apmērā.

Gadu no gada tika atlikts restaurācijas sākums, jo to ietekmēja arī ekonomikas krīze Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!