Foto: LETA

Rīgas reģionā nodarbinātajiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) automašīnu šoferiem, kuru darbavieta ir kompānija "Rīgas sanitārā transporta autobāze", no kuras tiek īrēts transports, pašiem no savas kabatas jāmaksā par NMPD izīrēto automašīnu remontu.

To, atsaucoties uz pašu šoferu stāstīto, svētdien, 15. jūnijā vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

"Kaut kāda detaļa salūzt, vienmēr ir autovadītājs vainīgs. Nu, un mēģina atskaitīt. Pat ne piekrišanu prasa, ne ko. Vienkārši algas dienā ir algu lapiņā, ir ieturējumi par degvielu. Pat neraksta, ka ir par detaļām vai par kaut ko, ka ir ieturējumi par degvielu, tā it kā mēs būtu vai nozaguši degvielu vai ko," raidījumam stāsta viens no šoferiem.

Viņa stāstīto apliecina arī kāds cits šoferis, kurš zina teikt, ka no vadītājiem, kuru atalgojums ir aptuveni divi eiro stundā, "Rīgas sanitārā transporta autobāze" pamanās atvilkt pat pa 200 līdz 500 latiem. Vissmagākajā situācijā nonācis kāds Vadims Ivančenko, kura vadītā NMPD automašīna pirms pusotra gada noslīdējusi no Talsu šosejas, ieslīdējusi grāvī un apgāzusies. Šoferim, kurš avārijā vaino faktu, ka automašīnas aizmugurējiem riteņiem nav bijis ziemas riepu, viņa darba vieta tagad prasot maksāt gandrīz 4000 eiro - tā ir pašriska summa, kuru nav segusi KASKO apdrošināšana.

Šoferu darba līgumos esot, ka autovadītājs ir pilnībā atbildīgs par uzņēmumam nodarītajiem zaudējumiem, kas radušies darba laikā viņa vainas dēļ. "Rīgas sanitārā transporta autobāzes" garāžas vadītājs Roberts Kronbergs gan šoferu stāstīto noliedz - par automašīnu remontiem neesot jāmaksā, bet no algas viņiem atvelkot par darba kavēšanu, kā arī audzināšanas nolūkos.

Naudas atvilkšanu par remontiem noliedz arī kompānijas īpašnieks ADIGJOZALS MAMEDOVS, vienlaikus gan atzīstot, ka šāda prakse savulaik tomēr pastāvējusi: "  Ja agrāk, kādus piecus vai cik gadus iepriekš, mums tik tiešām bija gadījumi, kad kāds nekaunīgā veidā kaut ko salauza vai vēl kaut ko izdarīja un mēs sastādījām aktu, ja autovadītāja dēļ kaut kas bija salūzis. Tas bija, es vēlreiz atkārtoju, pirms kādiem pieciem, sešiem gadiem, šodien mēs nevienu kapeiku neparko neatskaitām."

Nākammēnes plānots izsludināt 60 miljonus eiro vērtu konkursu par automašīnu nomu uz turpmākajiem gadiem. Pirms vairākiem gadiem pašreizējā veselības ministre Ingrīda Circene (V) līgumu ar Mamedova kompāniju atzinusi par kļūdu, tomēr tas neliegs firmai atkārtoti pretendēt uz tiesībām par vairākiem miljoniem eiro gadā iznomāt savas automašīnas NMPD. Citviet Latvijā tā dēvētās ātrās palīdzības brigādes strādā tiešā NMPD pakļautībā, bet Rīgā tas neesot iespējams, jo izmaksāšot pārāk dārgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!