Baltijas Asambleja (BA) sadarbībā ar Bauskas rajona Vecsaules pagasta padomi sestdien rīkos Baltu dienu, kas veltīta 1236.gadā notikušās Saules kaujas atcerei. Plānots, ka Baltu dienas svinībās piedalīsies Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentārieši, valsts un pašvaldību institūciju, kā arī sabiedrisko organizāciju pārstāvji un skolēni.
Tradīcija rīkot Baltu dienu aizsākusies pagājušajā gadā, un tās iniciators ir Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Romualds Ražuks. Baltu dienu ietvaros plānots parādīt seno kaujas māku demonstrējumus, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku militāro bruņojumu, kā arī inscinēt Saules kaujas notikumus un organizēt sacensības ar parlamentāriešu piedalīšanos.

Kauja pie Saules kalna notika 1236.gada 22.septembrī un vērtējama kā viena no lielākajām 13.gadsimta kaujām Baltijā, kuras iznākums būtiski ietekmēja Livonijas turpmāko attīstību, jo lietuviešu un zemgaļu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa un tā sabiedroto karaspēku.

Rakstīto avotu sniegtās ziņas neļauj precīzi lokalizēt kaujas vietu, līdz ar to pastāv divas hipotēzes - kauja, iespējams, notika netālu no Šauļiem Lietuvā vai pie Vecsaules Latvijā, taču līdz šim neviena no tām nav neapstrīdami pierādīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!