Foto: LETA
2012.gads Latvijas ārpolitikā paies dažādu ar Eiropas Savienību (ES) saistītu jautājumu zīmē, otrdien, iepazīstinot valdību ar Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto ziņojumu par pērn ārpolitikā paveikto un šogad iecerēto, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ministrs sacīja, ka, ņemot vērā Latvijas vēlmi no 2014.gada 1.janvāra pievienoties eiro zonai, ĀM turpinās darbu pie šī mērķa sasniegšanas. Vēl būtisks ir darbs pie ES nākamā daudzgadu budžeta izstrādes, aizstāvot valsts pozīciju gan kohēzijas finansējuma, gan lauksaimnieku tiešmaksājumu jautājumā. Tāpat ĀM turpinās gatavoties Latvijas prezidentūrai ES Padomē 2015.gada pirmajā pusē, kā arī strādās ar citiem jautājumiem.

Nozīmīga prioritāte ir arī transatlantisko saišu stiprināšana. Aktuālākie Latvijas interešu jautājumi 2012.gadā ir NATO Gaisa telpas patrulēšanas operācija Baltijas valstīs, kā arī ar dalību NATO operācijā Afganistānā saistītie jautājumi, teica ārlietu ministrs.

Viņš akcentēja, ka Latvijai drošības kontekstā pamazām ir jāsāk runāt par aizsardzības budžeta palielināšanu, lai tas būtu atbilstoši līgumos noteiktajiem 2% no valsts iekšzemes kopprodukta. Šajā jautājumā, pēc ministra sacītā, ir jāpāriet "no retorikas pie konkrētiem plānošanas darbiem".

"Tā tendence [pasaulē] ir tāda, ka neviens nevēlas par citu drošību maksāt no savas kabatas," uzsvēra Rinkēvičš, uzsverot nepieciešamību stiprināt sadarbību ar ASV. Transatlantisko saišu stiprināšana ir būtiska ne tikai drošības, bet ekonomiskajā dimensijā, piebilda ministrs. Tiesa, arī ASV skārušas ka finanšu problēmas, kā dēļ valsts plāno tuvākajos gados īstenot vērienīgus budžeta samazinājumus, un tas savukārt var atstāt ietekmi uz ASV ārpolitikas intensitāti, teikts ziņojumā.

Vēl būtiska prioritāte ārpolitikā, pēc ministra sacītā, 2012.gadā joprojām būs Latvijai aktuāli enerģētikas un transporta infrastruktūras trīspusējie projekti, kuru mērķis ir stiprināt Latvijas un Baltijas valstu enerģētisko drošību, kā arī veicināt transporta infrastruktūras savienošanu ar citām ES dalībvalstīm Centrāleiropā.

Progress šo projektu īstenošanā būs atkarīgs no dialoga efektivitātes un kompromisa spējām ar Baltijas partneriem. Latvijas interesēs ir panākt lēmumu par reģionālā sašķidrinātās gāzes termināla izvietošanu Latvijā, tālāku darbu pie Visaginas atomelektrostacijas projekta Lietuvā, kā arī tālāko izpēti par vērienīgo Baltijas valstu un Polijas dzelzceļa projektu "Rail Baltica", teikts ziņojumā.

Ne mazāk būtiski ir stiprināt saikni ar latviešiem, kas dzīvo ārpus Latvijas. Šajā ziņā ĀM sadarbībā ar Kultūras ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju jāizstrādā programmas, lai ar Latvijas vēstniecību iesaisti stiprinātu saikni kultūras un izglītības jomā. Šajā darbā būtu jāiesaistās arī pašvaldībām, piebilda ministrs.

Tāpat ĀM prioritāte 2012.gadā būs vēstniecību nostiprināšana, teica ārlietu ministrs. Viņš norādīja, ka šogad nav paredzēts paplašināt Latvijas diplomātisko pārstāvniecību skaitu, bet gan turpmākajos divos gados stiprināt jau esošās. Ministrs norādīja, ka nav liederīgi paplašināt vētsniecību tīklu, kamēr tas nav nostiprināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!