Foto: LETA

Ar Eiropas Savienības (ES) līderu pieņemto nākamo septiņu gadu budžetu pilnībā nav apmierināta neviena dalībvalsts, pirmdien pēc tikšanās ar Somijas ārlietu ministru Erki Tuomioju sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Rinkēvičs iepriekš sociālajā tīklā "Twitter.com" bija rakstījis, ka budžeta pieņemšanā būtu izmantojis veto tiesības. Līdz šim brīdim viņš bija vairījies publiski komentēt savu nostāju.

Pirmdien žurnālistiem viņš norādīja, ka neapmierinātības procents ar pieņemto budžetu ir visās dalībvalstīs. "Mēs esam sapratuši, ka acīmredzot budžets ir bijis gana neapmierinošs visiem un katra valsts ir devusies ar savu zināmu vilšanās procentu, kas varbūt arī ir kompromisam par budžetu tīri pienācīgi. [...] Mēs, protams, vēl analizēsim gan ieguvumus, gan to, ko varēja darīt labāk."

Viņš pauda asu kritiku tam, ka jaunais budžeta piedāvājums delegācijām tika iesniegts vien naktī, kas ir pretrunā ar ES valdošo nostāju un nerada pārliecību, ka lēmumi tiek pieņemti pilsoņu interesēs.

"Ir dažas lietas, ko es arī savam kolēģim paudu, kuras, manuprāt, ir būtiskas un kurām tomēr ES, tās vadītājiem būtu jāpievērš daudz lielāka uzmanība. Piemēram, van Rompeja kungs mīl runāt ļoti daudz par demokrātisko leģitimitāti, nacionālo parlamentu, pilsoņu iesaisti ES jautājumos. Tai pašā laikā veids, kā tika ES priekšlikums izdalīts nakts vidū, kādā veidā tas tika apspriests, tas ir absolūtā pretrunā ar jebkuru no šiem deklarētajiem principiem. Tādā veidā, protams, tas nekādi neveicina ES kā tādas institūcijas veidošanos, kurā cilvēkiem un pilsoņiem tiešām ir pārliecība, ka lēmumi tiek pieņemti viņu interesēs."

"Tā būs lieta, par kuru tālāk būs jārunā," teica Rinkēvičs.

Ministrs pateicās visiem kolēģiem, kuri strādājuši dienu un nakti, lai aizstāvētu Latvijas intereses.

Arī Somijas ārlietu ministrs atzina, ka ne visi ir apmierināti ar pieņemto budžetu, jo tā tas notiekot, ja nepieciešams panākt kompromisu.

Abu valstu ārlietu ministri pēc tikšanās sniedza vien paziņojumu masu mediju pārstāvjiem, taču uz žurnālistu jautājumiem, aizbildinoties ar saspringto grafiku, atbildes nesniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!