Foto: DELFI

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) nevēlamo personu jeb tā dēvētajā melnajā sarakstā iekļāvis vēl 26 Baltkrievijas pilsoņus, portāls "Delfi" uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ieceļošanas aizliegums ir noteikts Baltkrievijas informācijas ministram, sporta un tūrisma ministram un viņa vietniekam, kā arī citām amatpersonām no iekšlietu un tieslietu struktūrām, arodbiedrībām un valsts propagandas medijiem.

Kā uzsvēra ĀM, sarakstā iekļautās personas ar savu rīcību ir organizējušas un atbalstījušas 2020. gada 9. augusta prezidenta vēlēšanu viltošanu un atbalstījušas tām sekojošo miermīlīgo protestu vardarbīgo apspiešanu.

Latvijai nevēlamo personu sarakstā tiek iekļautas vēl šādas personas: Sergejs Kovaļčuks, Igors Luckijs, Mihails Portnojs, Romāns Kots, Dmitrijs Stribulevičs, Vjačeslavs Sulkovskijs, Jevgeņijs Vaicehovičs, Dmitrijs Šinkarevičs, Jurijs Strahovecs, Dmitrijs Junkevičs, Maksims Kiškovičs, Sergejs Horts.

Tāpat sarakstā ir iekļauts Nikolajs Karpenkovs, Marija Mazurkeviča, Ludmila Deja, Vadims Denisenko, Vladimirs Bazanovs, Grigorijs Azarjonoks, Dmitrijs Žuks, Vasīlijs Dementejs, Jeļena Nekrasova, Mihails Orda, Jeļena Mankeviča, Nikolajs Matjukevičs, Anna Varfolomejeva un Vladimirs Percovs.

Šīs personas tiek iekļautas Latvijai nevēlamo personu sarakstā papildus tām divām personām, kurām aizliegums ieceļot Latvijā tika noteikts pirmdien, 16. novembrī. Nedēļas sākumā ārlietu ministrs paziņoja, ka nevēlamo personu sarakstā iekļāvis Baltkrievijas Hokeja federācijas (BHF) prezidentu Dmitrju Baskovu un Baltkrievijas kikbokseri Dmitriju Šakutu.

Kopā ieceļošanas aizliegums Latvijā saistībā ar minētajiem notikumiem Baltkrievijā šobrīd ir noteikts pret 159 personām.

Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9. augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!