Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs šodien Prāgā paudis atbalstu vīzu režīma liberalizācijai un padziļinātai brīvai tirdzniecībai starp Eiropas Savienības (ES) un Austrumu partnerības valstīm, informēja Ārlietu ministrija.

Prāgā ārlietu ministrs piedalījās neformālajā Višegradas grupas valstu (Polija, Čehija, Ungārija, Slovākija), Dānijas, Baltijas valstu un Austrumu partnerības valstu (Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina) ārlietu ministru sanāksmē.

Runājot par Austrumu partnerības valstīm, Rinkēvičs uzsvēra, ka ir nepieciešama tālāka virzība jautājumos par vīzu atvieglojumiem un padziļinātās brīvās tirdzniecības līgumiem ar tām. Šajā procesā būtiski esot ievērot diferencētu pieeju - tām partnervalstīm valstīm, kuras veiksmīgāk un ātrāk īsteno reformas, tiek dots lielāks ES atbalsts. Latvija īpaši augstu novērtē Moldovas un Gruzijas apņēmību īstenot reformas un sasniegto progresu sarunās par asociācijas līgumu, vīzu dialogā, kā arī par Brīvās tirdzniecības līgumu.

"Svarīgi, lai visas partnervalstis ievērotu ES kopējās demokrātiskās vērtības, nodrošinātu likuma varu un tiesu neatkarību," uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs. Ministri pauda arī bažas par situācijas attīstību Baltkrievijā, kura šajā sanāksmē nepiedalījās.

Noslēgumā Baltijas un Višegradas ārlietu ministri pieņēma kopēju paziņojumu, kurā aicināja Eiropas Komisiju un Eiropas Ārējās darbības dienestu definēt ambiciozus mērķus Austrumu partnerības ceļa kartē, kas sasniedzami līdz nākamajam Austrumu partnerības samitam 2013.gadā.

Sanāksmē piedalījās arī ES augstā pārstāve Ketrīna Eštone un Eiropas komisārs paplašināšanās un kaimiņattiecību jautājumos Štefans Fīle.

Lēmums par Austrumu partnerības ceļa kartes sagatavošanu tika pieņemts Austrumu partnerības samitā, kas notika Varšavā 2011.gada 29. un 30.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!