Foto: LETA

Lielākā problēma cīņā ar Covid-19 sociālās aprūpes centros ir bijusi reālas medicīniskās aprūpes trūkums, tāpēc viena no Veselības ministrijas (VM) prioritātēm ir finanšu atbalsta piešķiršana ģimenes ārstiem, trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts uzsvēra, ka viena no VM veicamo darbu prioritātēm ir papildu finanšu atbalsta piešķiršana ģimenes ārstiem Covid-19 laikā, jo sociālās aprūpes centros balstās arī uz ģimenes ārstiem, lai nodrošinātu centru klientiem nepieciešamo minimālo veselības aprūpi.

Lūgts komentēt VM iesaisti lēmuma pieņemšanā sociālās aprūpes centros veikt Covid-19 antigēnu jeb eksprestestus, viņš uzsvēra, ka tā būtu bīstama kļūdīšanās uzskatīt, ka testēšana ir vienīgais veids, kā tik potenciāli riskantā vidē no Covid-19 izplatības viedokļa, kādi ir sociālās aprūpes centri, ka testēšana ir "vienīgā sudraba lode, kas varētu atrisināt šo problēmu". Šo problēmu iepriekš savu pārbaužu rezultātos uzsvēra arī Veselības inspekcija.

Ministrs arī norādīja, ka sociālās aprūpes centros medicīniskās aprūpes trūkums ir bijusi problēma jau daudzu gadu garumā, ko Covid-19 pandēmija šobrīd izgaismojusi vēl vairāk, tāpēc viņš uz šo situāciju aicina raudzīties kopumā, nevis tikai caur kādu vienu konkrētu elementu.

Atbildot uz komisijas deputāta Andreja Klementjeva (S) jautājumu par eksprestestu izmantošanu sociālās aprūpes centros, Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins skaidroja, ka testēšanas stratēģijas mainījušās vairākkārt, tomēr kā pamatmetode Covid-19 noteikšanai ir polimerāzes ķēdes reakcijas testi.

Kā skaidroja Ņikišins, sākotnēji nebija pietiekoši daudz informācijas, lai rekomendētu antigēnu testu izmantošanu sociālās aprūpes centros, tomēr, tiklīdz informācija parādījās, arī šo testu lietošana tika iekļauta rekomendācijās un norādīts, kur un kā tos labāk veikt. Tika apmācīti arī darbinieki, kā šos testus veikt.

Tāpat komisijā tika izcelts jautājums par savlaicīgu Covid-19 izslimojušo pacientu rehabilitāciju. Pavļuts norādīja, ka pie šī jautājuma tiek strādāts.

Vēl pie tuvākā laika uzdevumiem Pavļuts minēja slimnīcu līmeņu pārskatīšanas ziņojuma izskatīšanu valdībā, kā arī jaunā atalgojuma modeļa izskatīšanu valdībā.

Tāpat tiek plānots risināt rezidentūras jautājumu, nozares pamatnostādņu pabeigšanu un apstiprināšanu, ārstniecības vadlīniju izstrādi, jaunā onkoloģijas plāna izstrādi, kā arī jautājumu risināšanu saistībā ar aptieku un farmācijas nozari.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 12. janvārī, atbalstīja Covid-19 eksprestestu veikšanu sociālās aprūpes iestādēs, portāls "Delfi" uzzināja Labklājības ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!