Piektdien, 22.februārī, tūkstošiem Latvijas skolēnu un simtiem uzņēmumu visos Latvijas rajonos piedalās ekonomiskās izglītības organizācijas "Junior Achievement - Latvija" (JAL) rīkotajā "ēnu dienā".
Kā informēja JAL projektu direktore Kristīne Grauziņa, "ēnu dienas" iecere ir radīt tiešu saikni starp skolēniem un darba vidi - skolēni apmeklē dažādas darba vietas un 4-5 stundas kļūst par dažādu darbinieku "ēnām", vērojot viņu ikdienas darbu un iepazīstoties ar profesijas noslēpumiem.

Projekts tiek realizēts sadarbībā ar simtiem Latvijas uzņēmumu un organizāciju, kas novērtē izglītības nozīmi un ir gatavi aktīvi iesaistīties jaunās paaudzes nākotnes veidošanā.

Plānots, ka dienas gaitā darbinieki un skolēni veiks kopīgas aktivitātes: skolēni iepazīsies ar uzņēmuma vai organizācijas darbību, darbinieki demonstrēs darbā nepieciešamās zināšanas un iemaņas. Savstarpēji tiks apspriests, kādas ir šodienas darba tirgus prasības un kā var gatavoties darbam jau skolas vecumā. Uzņēmumu un organizāciju atsaucība "ēnu dienas" projektam ir uzskatāma par investīcijām Latvijas ekonomikas izaugsmē.

"Ēnu vietas" uzņēmumos tiek sameklētas dažādos veidos - ekonomikas skolotāji vienojas ar uzņēmumiem, vadītāji kontaktējas ar savu bijušo, savu bērnu vai tuvumā esošo skolu, "Junior Achievement - Latvija" palīdz sameklēt skolēniem vietas sadarbības partneru uzņēmumos un valsts institūcijās. Taču visvairāk priecē tas, ka arī paši skolēni ir aktīvi iesaistījušies vietu meklēšanā.

"Ēnu dienas" organizators Latvijā ir ekonomiskās izglītības organizācija "Junior Achievement - Latvija", kas vairāk nekā 310 Latvijas skolām un 30 000 skolēniem no 1.-12.klasei piedāvā dažādas ekonomikas programmas un pasākumus, kā arī aptuveni 1000 skolotājiem regulāru apmācību un kvalifikācijas paaugstināšanu.

Ekonomiskās izglītības organizācijas "Junior Achievement - Latvija" rīkotajā "ēnu dienā" piedalās vairāk nekā 2 000 skolēnu, vairāk nekā 100 skolas un visdažādāko nozaru uzņēmumi, valsts pārvaldes institūcijas un sabiedriskās organizācijas.

Sakarā ar dažu valsts institūciju, kā arī uzņēmēju darba grafiku šogad "ēnu diena" vēršas plašumā, tādēļ skolēni sāk "ēnot" jau 19., 20. un 21.februārī. Tomēr vislielākais skolēnu skaits savas darba vietas apmeklēs tieši 22.februārī.

Plānots, ka 21.februārī "ēnas" būs Latvijas valsts amatpersonām - Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, Ministru prezidentam Andrim Bērziņam, ekonomikas ministram Aigaram Kalvītim, aizsardzības ministram Ģirtam Valdim Kristovskim un tieslietu ministrei Ingrīdai Labuckai. JAL un Rīgas Fondu birža (RFB) 22.februārī plkst.15 kopīgi rīko "ēnu dienas" preses konferenci Biržas nama Lielajā zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!