Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kopš šā gada 6. augusta Valsts robežsardze pieķērusi kopumā 278 nelegālus Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsotājus. Lielākais skaits vienā dienā – 140 – notverti pirmdien, portālu "Delfi" informēja Valsts robežsardzē. Attiecīgi pērn par valsts austrumu robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturēts septiņreiz mazāk cilvēku nekā pēdējās četrās dienās.

Vienā gadījumā svētdien robežsargi ir novērsuši valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu, proti, saņemot informāciju un konstatējot nelikumīgas robežas šķērsošanas mēģinājumu, Valsts robežsardze ir koncentrējusi spēkus un novērsusi personu grupas septiņu vai vairāk personu sastāvā nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu.

Kopumā uz doto brīdi par tīšu nelikumīgu Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas šķērsošanu aizturēti ir 278 trešo valstu piederīgie, pamatā Irākas pilsoņi.

Visos gadījumos pēc Krimināllikuma 284. panta otrās daļas par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu personu grupā uzsākti kriminālprocesi.

Salīdzinājumam pērn par valsts austrumu robežas nelikumīgu šķērsošanu pagājušajā gadā aizturētas vien 30 personas. Pērn par Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas trīs personas, bet par Latvijas-Krievijas robežas šķērsošanu - 27 personas.

Jau vēstīts, ka, lai aizsargātu Latvijas un Eiropas Savienības ārējo robežu pret nelegālās migrācijas ieroča pielietošanu, iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) rosina izsludināt ārkārtējo situāciju Latvijas-Baltkrievijas pierobežā.

Iepriekš Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un Golubeva paziņoja, ka Latvija plāno pasteidzināt Latvijas-Baltkrievijas robežas infrastruktūras izbūvi un piesaistīt papildu armijas spēkus tās drošībai.

Ja Valsts robežsardze nolemtu nākt ar rosinājumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, tad arī Golubeva ar šādu rosinājumu būtu gatava vērsties valdībā.

Jau vēstīts, ka Golubeva ar 10 soļu rīcības plānu pagājušajā nedēļā iepazīstināja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!