Foto: LETA

Latvijas Zaļās partijas (LZP) Jaunatnes nodaļa vēstulē Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) rosina aizliegt un paredzēt atbildību par jēdziena "legālās narkotikas" lietošanu, norāda LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Tā vietā būtu jālieto jēdziens "kaitīgs, veselībai un dzīvībai bīstams augu maisījums", uzskata LZP.

LZP vēlas pateikties Straujumai, kura "savā saspringtajā darba grafikā atrada laiku, lai tiktos un pārrunātu šos jautājumus ar jauniešu organizācijām". Atsaucoties premjerministres aicinājumam jauniešiem sniegt savus priekšlikumus un redzējumu "spaisa" izplatības ierobežošanai, LZP Jaunatnes nodaļa ir sagatavojusi un iesniegusi vairākus priekšlikumus.

Jaunieši rosina noteikt jēdziena "legālās narkotikas" aizliegumu un paredzēt, ka jālieto jēdziens "kaitīgs, veselībai un dzīvībai bīstams augu maisījums". Par publisku jēdziena "legālās narkotikas" izmantošanu nepieciešams paredzēt atbildību kā par narkotisko vielu aprites veicināšanu un reklamēšanu.

LZP Jaunatnes nodaļa rosina plānveida informācijas pasākumu realizāciju - kampaņu organizēšanu, video rullīšu, vides reklāmu, bukletu izgatavošanu, informatīvu semināru skolās rīkošanu, piesaistot jauniešus, kas ir autoritātes citu jauniešu vidū. Steidzami ķīmijas un bioloģijas mācību stundās nepieciešams iekļaut tēmu par narkotisko vielu ietekmi uz organismu, izmantojot tam speciāli sagatavotus uzskates līdzekļus.

Nepieciešams apzināt riska grupas un veikt informatīvo materiālu izplatību sociāli nelabvēlīgo jauniešu vidū, izmantojot dienas centrus un sociālo dienestu starpniecību. Nepieciešama sporta stundu skaita palielināšana skolās, sporta infrastruktūras pieejamība ārpus skolas, kā arī zaļā dzīvesveida popularizēšana kā pretstats atkarību izraisošo vielu lietošanai.

Tiek rosināta arī augu maisījumu un citu narkotisko atkarību izraisošo vielu lietotāju rehabilitācija un integrācija sabiedrībā speciāli izstrādātās un plānveidīgi pārraudzītās rehabilitācijas programmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!