Foto: DELFI
Veselības ministrija (VM) rosina daļēji liberalizēt aptieku izvietojuma kritērijus ar mērķi veicināt aptieku pārvietošanu no apdzīvotām vietām, kur šādu uzņēmumu ir daudz, uz vietām, kur to skaits nav pietiekams.

VM periekšlikumus grozījumiem aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritērijos ceturtdien izskatīja Valsts sekretāru sanāksmē.

Ministrija skaidro, ka savulaik aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritēriji tika pieņemti ar mērķi nodrošināt pieejamu un kvalitatīvu farmaceitisko aprūpi visiem Latvijas iedzīvotājiem, jo pastāvēja bažas, ka, nenosakot noteiktus aptieku izvietojuma kritērijus, uzņēmēji aptiekas atvērtu tikai blīvi apdzīvotās vietās, bet rajonos un ciematos, kur nav pietiekami daudz iedzīvotāju, farmaceitiskā aprūpe nebūtu pieejama.

Taču kopš 2002.gada, kad kritērijus noteica, mērķis panākt pilnvērtīgu farmaceitiskās aprūpes pieejamību pacientiem visā Latvijas teritorijā nav panākts, norāda VM. Turklāt problēmas esot ne tikai lauku apvidos, bet pat atsevišķās lielajās pilsētās, skaidro ministrija. Piemēram, Jūrmalas dome informējusi, ka vairākkārt aicinājusi komersantus pārvietot kādu no aptiekām, kas pašlaik atrodas tūristu iecienītās Jūrmalas vietās, uz Ķemeriem, kur dzīvo 2500 iedzīvotāju, tostarp 500 pensionāri, bet tuvākā aptieka ir 12,5 kilometru attālumā. Komersanti nav atsaukušies šim aicinājumam, bet kritēriju ierobežojuma dēļ jaunu aptieku Jūrmalā atvērt nevar.

Tāpēc ministrija rosinājusi vispār atcelt aptieku skaitlisko ierobežojumu, taču šo ideju Farmācijas jomas konsultatīvajā padomē atbalstījusi tikai Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija, bet farmācijas jomas komersantus pārstāvošās sabiedriskās organizācijas iebildušas, skaidro VM.

Tāpēc ministrija uzskata par nepieciešamu veicināt aptieku pārvietošanu no ar aptiekām pārpildītām apdzīvotām vietām un tām, kuros to skaits nav pietiekams, daļēji liberalizējot aptieku skaita kritērijus.

Ministrijas piedāvātie grozījumi paredz komersantam, kuram pieder ne vairāk kā četras vispārēja tipa aptiekas, atļaut pārvietot vispārēja tipa aptieku, pamatojoties uz esošo speciālo atļauju (licenci), vienas apdzīvotās vietas robežās, bet ne tuvāk par 1000 metriem no jau funkcionējošas vispārēja tipa aptiekas.

Tāpat ministrija rosina šādam komersantam atļaut pārvietot vispārēja tipa aptieku, pamatojoties uz esošo speciālo atļauju (licenci), tikai uz tādu apdzīvoto vietu, kurā nav pietiekams vispārēja tipa aptieku skaits, un ne tuvāk par 1000 metriem no jau funkcionējošas vispārēja tipa aptiekas.

Ministrija skaidro, ka četras aptiekas ir skaits, kas vairākās Eiropas Savienības valstīs tiek uzskatīts par optimālu aptieku skaitu, ko var pārvaldīt viens īpašnieks, nodrošinot tajās kvalitatīvu farmaceitisko aprūpi un nepārvēršot aptiekās tikai par zāļu tirdzniecības vietu. Turklāt aptieku ķēdes ar vairāk nekā četrām aptiekām, ņemot vērā ievērojamu apgrozījumu un peļņu, varētu atļauties uzturēt dažas aptiekas laukos, kas nebūtu tikai uz peļņu orientētās, bet darbotos tur, kur tiešām nepieciešamas iedzīvotājiem.

Lai atrisinātu Jūrmalas un, iespējams, arī citu pašvaldību grūtības, ministrija rosina pašvaldībām atļaut atvērt vispārēja tipa aptieku arī tādā apdzīvotajā vietā, kurā atbilstoši ir pietiekams vispārēja tipa aptieku skaits, bet ne tuvāk par pieciem kilometriem no jau funkcionējošas vispārēja tipa aptiekas.

Savukārt vispārēja tipa aptieku, kas strādā visu diennakti, būs atļauts atvērt arī tādā apdzīvotajā vietā, kurā ir pietiekams vispārēja tipa aptieku skaits, bet kurā nav aptieku, kas strādā visu diennakti, paredz grozījumi. VM uzskata, ka šāds pasākums veicinās diennakts aptieku atvēršanu un uzlabos iedzīvotāju nodrošinājumu ar medikamentiem ārpus parastā darba laika.

Šādas aptiekas speciālā atļauja (licence) tiks anulēta, ja Veselības inspekcija konstatēs, ka aptieka nestrādā diennakti.

VM vēlas, lai noteikumu grozījumi stātos spēkā jau ar šā gada 1.aprīlī. Tomēr pirms spēkā stāšanās tos vēl jāizskata Ministru kabinetā.

Ministrija arī uzsver, ka ierosinātās kritēriju izmaiņas farmaceitiskās aprūpes problēmas atrisinās tikai daļēji. "Pilnībā tās tiktu atrisinātas liberalizācijas apstākļos," uzskata VM.

Pašlaik spēkā esošie noteiokumi paredz, ka maksimālo pieļaujamo vispārēja tipa aptieku skaitu apdzīvotajā vietā aprēķina pēc noteiktas formulas, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu apdzīvotajā vietā, kā arī valdības noteiktu minimālo iedzīvotāju skaitu uz vienu aptieku un korekcijas koeficientu. Ja iedzīvotāju skaits ir līdz 4000, apdzīvotajā vietā drīkst atvērt divas aptiekas.

Tāpat pašlaik spēkā esošie noteikumi nosaka, ka vispārēja tipa aptieku ārpus apdzīvotās vietas nedrīkst atvērt piecu kilometru rādiusā no jau funkcionējošas vispārēja tipa aptiekas. Savukārt aptiekas filiāli nedrīkst atvērt piecu kilometru rādiusā no jau funkcionējošās vispārēja tipa aptiekas vai aptiekas filiāles.

Noteuikumos pašlaik ir atļauta vispārēja tipa aptiekas un aptiekas filiāles pārvietošana vienas apdzīvotās vietas robežās, pamatojoties uz esošo speciālo atļauju (licenci), bet ne tuvāk par 500 metriem no jau funkcionējošas vispārēja tipa aptiekas vai aptiekas filiāles, kurā izgatavo zāles vai kura strādā visu diennakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!