Foto: PantherMedia/Scanpix
Saeimā risinās diskusijas par to, vai mainīt līdzšinējo iedzīvotāju sociālās apdrošināšanas kārtību, proti, noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu jeb "galvas naudu". Šis minimālais sociālo iemaksu slieksnis vienam cilvēkam būtu 122 eiro, pirmdien vēsta TV3 ziņu raidījums.

Raidījums atzīmē, ka šobrīd daudzi tūkstoši strādājošo apiet sociālo iemaksu maksāšanu pilnībā vai maksā mazas summas, tāpēc rosināts, ka nepieciešams noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu jeb tā saukto "galvas naudu". Tiek diskutēts par to, cik lielai šai summai jābūt un to, kas maksās šo naudu - pats cilvēks vai viņa darba devējs.

FM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens TV3 ziņām sacīja, ka tas nav tikai pensiju jautājums, bet arī jautājums par to, kas notiek tad, ja cilvēks saslimst, ja notiek negadījums, viņam iestājas invaliditāte. Tieši tādiem gadījumiem paredzēta valsts sociālā apdrošināšana. 

Minimālo sociālās iemaksu slieksnis varētu būt 122 eiro mēnesī. Tas ļautu stabilizēt situāciju - visi samaksātu šo summu un valstij nebūtu jāuztraucas par minimālās algas saņēmējiem, mikrouzņēmumos strādājošajiem, un arī žurnālistiem, jo par viņiem tiktu samaksāta šī minimālā iemaksa, rezumēja Ašeradens.

Saeimas budžeta komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis ( V) TV3 ziņām sacīja, ka šāda reforma nav iespējama vienā dienā, jo "tā būtu avārija un katastrofa, tas būtu kā ātri braucošā vilcienā noraut stopkrānu".

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras  pārstāvis Jānis Endziņš raidījumam atzina, ka ir jāredz, kāds būs "cipars" un kādi būs pārejas noteikumi. Latvijai būtu jāvirzās uz to, lai visi cilvēki nākotnē būtu sociāli apdrošināti

Raidījums atzīmē, ka "galvas nauda" attiektos uz pašnodarbinātajiem, mikrouzņēmumos nodarbinātajiem, autoratlīdzības saņēmējiem, nepilna laika strādājošajiem un "aplokšņu algu" saņēmējiem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!