Ja darba devēju pieķers darbinieku nelegālā nodarbināšanā, nenomaksātās obligātās sociālās iemaksas nākotnē no viņa piedzīs par trim mēnešiem, nevis vienu mēnesi kā pašlaik, paredz ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu.

Likumprojekts paredz noteikt nodokļu administrācijai pienākumu iekasēt obligātās iemaksas par trīs mēnešu periodu, ja darba devējs pieķerts, nodarbinot darbinieku bez līguma. Šobrīd likums paredz - ja nav iespējams noteikt periodu, kurā darba devējs ir nodarbinājis personu, nenoslēdzot līgumu, nodokļu administrācija no darba devēja piedzen valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par visu to kalendāra mēnesi, kurā pārkāpums ir atklāts.

Tāpat likumprojektā plānots noteikt, ka saimnieciskās darbības veicējam obligātās iemaksas jāveic Latvijā tajā gadījumā, ja tā ir viņa pastāvīgā dzīvesvieta.

Vienlaikus grozījumi paredz, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) atgūst pārmaksātās sociālās apdrošināšanas pakalpojumu un valsts sociālo pabalstu summas par pagājušo laiku, ja tās izveidojušās ne agrāk kā trīs gadus pirms to konstatēšanas dienas.

VSAA būs tiesības norakstīt parādu summas, ja parāda piedziņai būs iestājies trīs vai 10 gadu noilgums atkarībā no administratīvi tiesisko vai civiltiesisko attiecību esamības.

Izmaiņas vēl jāsaskaņo ar ministrijām, kā arī jāapstiprina valdībā un jāpieņem Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!