Foto: F64

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) tuvākajā laikā rosinās izmaiņas, lai ostu valdes locekļiem maksātu tikpat, cik valsts kapitālsabiedrību padomes locekļiem, piektdien vēstī LNT ziņu raidījums.

Ministrs secinājis, ka faktiski ostu valdes locekļiem ir līdzīga loma kā valsts kapitālsabiedrību padomes locekļiem, tāpēc būtu jāizlīdzina arī algas. "Satiksmes ministrija (SM) jau sākusi darbu pie attiecīgiem grozījumiem normatīvajā bāzē, lai mainītu atalgojumu ostu valžu locekļiem," klāstījis Linkaits.

Raidījums gan piebilst, ka valstī pēdējos gados strauji aug vidējās algas, pēc kurām nosaka padomes locekļu atalgojumu, līdz ar to šī atalgojuma apmērs šogad strauji pietuvojies ostas vadības algām. Tās bijušas nemainīgas jau daudzus gadus un iepriekš būtiski izcēlās uz citu algu fona. Tāpat raidījums norāda, ka lielas kapitālsabiedrības padomes loceklim maksimāli iespējamā alga šogad būtu aptuveni 3000 mēnesī, bet ostās valdes locekļu alga šobrīd ir ap 3800 eiro. Tagad tā varētu mazināties par aptuveni 20%.

Rīgas Brīvostas ilggadējais valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) savukārt uzskata, ka esošās algas ir pamatotas un gribētu dzirdēt argumentus algu samazinājumam. Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") LNT ziņām pauda, ka ostu valdes locekļi lemj par aktīviem vairāku simtu miljonu eiro apjomā. "Ja domājat, ka tur ir jēga likt tādus bezdarbniekus, tad diez vai tas būtu gudri. Tā nekur pasaulē nedara," viņš norādīja.

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vilnītis bažījās, ka mazinot algas, būs grūtāk atrast zinošus cilvēkus. "Mums ļoti svarīgi, ka valsts sekretāri šeit strādātu, ka viņi ir ieinteresēti. Viņi saņem, manuprāt, samērīgu atalgojumu," skaidroja Vilnītis.

Rīgas un Ventspils ostās katrā strādā astoņi valdes locekļi, bet Liepājā – deviņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!