Foto: LETA

Iegūstot prestižu pētniecības grantu, sabiedrisko mediju tiesībsardze un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesore Anda Rožukalne pieņēmusi lēmumu turpināt pildīt ombudes darba pienākumus līdz jūlijam, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētā informācija.

"Pēc vairāku mēnešu ilgām pārdomām un konsultācijām esmu izdarījusi izvēli starp divām unikālām iespējām – sabiedrisko mediju ombuda darba turpināšanu un iespēju gadu strādāt pie man ļoti nozīmīga pētījuma projekta ārpus Latvijas, ASV. Esmu pateicīga un gandarīta par man doto iespēju būt pirmajai sabiedrisko mediju tiesībsardzei, iedibinot un pakāpeniski izveidojot sabiedrisko mediju pašregulācijas praksi," norāda Rožukalne.

Paziņojumā Rožukalne uzsver, ka vairāk nekā divu gadu laikā izdevies piepildīt sākotnējo mērķi. Proti, sniegt ieguldījumu demokrātijas attīstībā, izveidojot caurskatāmu, atbildīgu un profesionālu sabiedrisko mediju pašregulācijas sistēmu.

Līdz pienākumu izpildes beigām sabiedrisko mediju tiesībsardze plāno turpināt savu pienākumu izpildi, kas, līdzās atzinumu par profesionālo ētiku sagatavošanai, ietver gan sabiedrisko mediju sabiedriskā pasūtījuma kvalitātes izvērtēšanu, gan mērķauditoriju pētījuma organizēšanu, dalību ombuda diskusijā sarunu festivālā "Lampa" un citos pasākumos.

Ombudu izvēlās atklātā konkursā un SEPLP ievēl amatā uz pieciem gadiem.

SEPLP paziņojumā medijiem norāda, ka rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai.

Līdzšinējā ombude Rožukalne ir informējusi SEPLP, ka turpinās pildīt savus pienākumus līdz 7. jūlijam, jo nolēmusi izmantot iespēju strādāt pie nozīmīga pētījuma projekta ārpus Latvijas.

"Padome izsaka pateicību Andai Rožukalnei par ieguldīto nozīmīgo darbu. Viņas ievēlēšana par pirmo sabiedrisko mediju ombudu 2021. gada nogalē ir bijis viens no svarīgākajiem Padomes līdz šim pieņemtajiem lēmumiem. Anda kā starptautiski atzīta mediju eksperte ir ielikusi stabilus pamatus sabiedrisko mediju pašregulācijas sistēmai, un uzstādījusi augstu latiņu attiecībā uz prasībām viņas darba turpinātājam. Viņas atzinumiem ir bijusi ļoti liela nozīme, gan skaidrojot sabiedrībai sabiedrisko mediju lomu un uzdevumus, gan liekot medijiem kritiski palūkoties pašiem uz sevi un uzturēt visaugstākos satura kvalitātes standartus," uzsvēris SEPLP priekšsēdētājs Jānis Siksnis.

Atbilstoši Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumam, uz sabiedrisko mediju ombuda vakanci tuvākajā laikā tiks izsludināts atklāts konkurss.

Par sabiedrisko mediju ombudu var ievēlēt personu, kurai ir nevainojama reputācija, augstākā izglītība un vismaz piecus gadus ilga profesionālā pieredze masu informācijas līdzekļu jomā vai vismaz piecus gadus ilga akadēmiskā darba pieredze atbilstošā nozarē. SEPLP ievēlē sabiedrisko mediju ombudu uz pieciem gadiem, kandidatūras iepriekš saskaņojot ar sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ētikas padomēm, atgādina SEPLP.

Saskaņā ar likumu sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuds pārrauga sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu sniegto pakalpojumu atbilstību likumā noteiktajam sabiedrisko mediju darbības mērķim – nodrošināt sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu efektīvu un atklātu pārvaldību, neatkarību, atbildīgumu sabiedrības priekšā un veicināt to kvalitatīvu darbību.

Ombuds pārrauga arī sabiedrisko mediju darbības atbilstību likumā noteiktajiem sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības pamatprincipiem, sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ētikas kodeksiem un redakcionālajām vadlīnijām un pēc savas iniciatīvas vai uz personu iesniegumu pamata sniedz atzinumus par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu un pakalpojumu atbilstību minētajiem dokumentiem.

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā noteikts, ka sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuds veicina sabiedrības medijpratību un uztur personisku saikni ar sabiedrību, kā arī sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuds pēc sabiedrisko mediju lūguma sniedz konsultācijas jautājumos, kas saistīti ar to ētikas kodeksiem un redakcionālajām vadlīnijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!